Brandweer betoogt voor meer personeel en middelen

RV
© BRUZZ - Belga
07/03/2023
Updated: 07/03/2023 17.15u

Brandweerpersoneel en ambulanciers van over het hele land eisen meer mensen en middelen en willen betere werkomstandigheden. De betoging maakt deel uit van de actieweek van de openbare diensten.

Deze ochtend rond 7.30 uur hebben een 50-tal brandweermannen en –vrouwen actiegevoerd voor de Brusselse hoofdkazerne in de Helihavenlaan. Enkele paletten werden in brand gestoken. Rond 8 uur zijn een 100-tal brandweerlieden opgevorderd, uit de verschillende kazernes in Brussel. De actievoerende brandweermensen die niet opgevorderd werden, hebben zich rond 10 uur bij de nationale betoging gevoegd.

Tussen de 500 en 600 leden van de brandweer hebben zich dinsdagmorgen verzameld in gemeenschappelijk vakbondsfront (ACV, ACOD en VSOA). De betoging is om 10 uur gestart aan de Sint-Goedelekathedraal en trok langs de Congreskolom richting Kunt-Wet. Daar gaan ze in gesprek met federaal minister van Binnenlandse zaken, Annelies Verlinden (CD&V) en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke (Vooruit).

De brandweerlieden eisen meer personeel, meer middelen en betere werkomstandigheden. Ook de huidige pensioensvoorwaarden moeten anders. Slogans als "60 jaar max" of "wie heeft belang bij de dood van de openbare dienst?" staan te lezen op de spandoeken van de protestanten.

Zeven jaar na de hervorming vragen ze om dringend meer te doen voor de hulpverleningszones en de nodige financiering te voorzien. Het personeel van de brandweer hekelt ook het gebrek aan overleg met Volksgezondheid. Ze willen een halt toeroepen aan de eenzijdige beslissingen.

"Terwijl in België de werkdruk voor officiers verhoogt door klimaatverandering en nieuwe technologieën, sluit de overheid vier op de zes kazernes", zegt Eric Labourdette, afgevaardigde van de VSOA.

Volgens de vakbonden hebben die sluitingen gezorgd voor 700 personeelsleden minder. "Elders breidt een werkgever zijn personeel uit bij een hogere werkdruk. Onze regering doet het tegenovergestelde", zegt Labourdette.

Ontslag Verlinden geëist

De 18 miljoen euro extra die minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft aangekondigd voor 2023, zal gaan naar 34 noodhulpzones en de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandweer en Dringende Medische Hulp. Maar volgens de vakbonden dekt die de indexering van de lonen niet.

"De VSOA-FGGA-hulpzones vragen een financiering die in verhouding staat tot de nieuwe risico's die we lopen", voegt Labourdette toe. Dat is nodig voor een "massale aanwerving van personeel". Bovendien eisen de brandweerlieden het ontslag van minister Verlinden, omdat zij twee kapiteins en verschillende majoors "zonder enige voorwaarde" zou hebben aangesteld tot kolonel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni