Brandweer moet pompiers opvorderen tijdens staking 'om goede werking te garanderen'

SD
© BRUZZ
06/03/2023

De Brusselse brandweer gaat morgen staken, en de deelnemende brandweerlieden zouden mogelijk met veel kunnen zijn. Om die reden gaat het korps leden opvorderen "om de goede werking van de brandweer en de 112-ziekenwagens te garanderen," zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

Het gemeenschappelijke vakbondsfront ACOD, ACV en VSOA organiseert van 6 tot 10 maart een week van sensibiliserings- en protestacties in de hele openbare sector. Dinsdag staakt ook de brandweer mee.

De Brusselse brandweer wil een herziening van de pensioenleeftijd (die in 2030 naar 67 jaar wordt opgetrokken), een vergoeding voor het grote aantal interventies en dat de nodige stappen worden ondernomen tegen de toegenomen agressie, klinkt het bij de brandweer. Volgens inschattingen zouden heel wat brandweerlieden deelnemen aan de actie.

“We moeten morgen bekijken hoeveel werkwilligen er zijn. In functie van hoeveel voertuigen we willen bezetten, zullen we bekijken hoeveel opvorderingen we moeten doen om de goede werking van de brandweer en de 112-ziekenwagens te garanderen,” aldus Derieuw.

Uitzonderlijk

Volgens de woordvoerder gaat het om een uitzonderlijke maatregel. “In januari hebben we tijdens een staking ook een tiental mensen opgevorderd, maar voor de rest hebben we eigenlijk altijd genoeg mensen gevonden. Dat betekent dus dat de onvrede groot is.”

Normaal gezien zijn er steeds zo’n 160 à 170 brandweerlieden aanwezig in de Brusselse kazernes. “We moeten niet per se aan 160 man geraken, we zullen morgen bekijken welke soort voertuigen we bemand willen zien en zullen in functie daarvan beslissen hoeveel mensen opgevorderd worden." Om de goede werking van de brandweer te verzekeren zal de brandweer ook een beroep doen op enkele vrijwilligers van het Rode Kruis.

De woordvoerder benadrukt dat de brandweer nog steeds een gevolg zal kunnen geven aan elke oproep. “De brandweer gaat overal geraken," verzekert Derieuw.

Als blijk van ondersteuning van de stakende collega’s zullen de aanwezige brandweerlieden eveneens een minuut de sirenes van de brandweerwagens in de Helihavenlaan laten loeien om 11 uur.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni