Meer dan een derde van het brandweerkorps afwezig tijdens tweede stakingsdag

labourdette_2.jpg
© Eric Labourdette / Facebook
| Eric Labourdette, vakbondsman bij de brandweer.
© Eric Labourdette / Facebook
| Eric Labourdette, vakbondsman bij de brandweer.

Een dag na de protesten op dinsdag zetten de brandweerlieden en de ambulanciers in Brussel hun staking voort. Het is de eerste keer dat er in de sector wordt gestaakt voor meer personeel en middelen, zegt Eric Labourdette, afgevaardigde van het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt (VSOA).

De actie maakte deel uit van een week van protesten door de openbare diensten. De brandweerlieden eisen meer personeel, meer middelen en betere werkomstandigheden. Ook de huidige pensioenvoorwaarden moeten anders, klinkt het. Van de 163 medewerkers van de Brusselse kazernes zijn er woensdag 60 afwezig.

"Enkele kazernes zijn volledig leeg", aldus Labourdette. Slechts een kwart van het tiental brandweerwagens staat klaar voor gebruik.Ter vervanging van de ambulances wordt het Rode Kruis ingeschakeld. "Hopelijk gebeurt er niets ernstigs in Brussel vandaag, anders worden we overrompeld", gaat de vakbondsafgevaardigde verder.

Gisteren trokken al tussen de 500 en 600 brandweerlieden van de kathedraal van Sint-Michiel-en-Goedele naar de Congreszuil. De ontmoeting tussen de vakbonden en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) dinsdag, draaide evenwel niet uit op iets concreets, klink het. Tot er een antwoord uit de bus komt, kan de staking voor onbepaalde tijd worden voortgezet, aldus Labourdette.

De drie vakbonden zullen voortaan twee keer per maand samenzitten met afgevaardigden van de minister om een oplossing te vinden voor de crisis bij de hulpdiensten. Zolang Verlinden de ministerpost behoudt, is Labourdette niet van plan daarbij aanwezig te zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?