interview

Brexit: ‘Bij leave verander ik van nationaliteit’

Vandaag houdt het Verenigd Koninkrijk een referendum over of het land in de Europese Unie blijft. Britten in Brussel leven mee. Alastair Bealby woont in Brussel en stemde al, per brief. “Als het resultaat een vertrek is, word ik Belg of Schot.”

Bealby is een enthousiaste volger van de Europese politiek. Hij kwam vorig jaar naar België voor een master in de Europese studies aan de KU Leuven. Sinds september werkt hij in Brussel bij PR- en communicatiespecialist MSLGROUP. Zijn klanten zijn vaak verbonden aan de Europese instellingen.

“Het is nooit een vraag geweest voor mij”, vertelt Bealby. Volgens hem moet het Verenigd Koninkrijk absoluut in de EU blijven. Bealby's belangrijkste argument is historisch: het belang van de Europese eenmaking voor de vrede in Europa. “Voor de oprichting van de EU waren Europese naties gedurende honderden jaren in oorlog. Mensen vergeten dat te vaak.”

Bealby is lid van de Britse Labour-partij. Hij ging het voorbije weekend over en weer naar Londen om campagne te voeren voor het behoud van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie. “Ik ging aankloppen bij mensen en pamfletten uitdelen om mensen te overtuigen juist te stemmen.”

Naast om het behoud van de vrede in Europa stemt Bealby tegen het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU om economische en sociale redenen. Economisch ziet hij geen enkel voordeel aan een Brexit en hij vreest voor een uitholling van het sociale systeem. Rechtse politici voeren de ‘Vote Leave’-campagne in het Verenigd Koninkrijk aan.

Paniek
“Wat me het meest verontrust, is hoe het debat over het referendum het land heeft gepolariseerd. Je ziet mensen steeds extremer worden, met als hoogtepunt de moord op een parlementslid vorige week,” zegt Bealby. Hij is bang van de recente nationalistische trend in het Verenigd Koninkrijk en hoopt dat mensen afstand nemen van het bittere discours dat heerst door het referendum.

Britten in Brussel zijn in paniek over de uitkomst van het referendum, zegt Bealby. Ook voor hemzelf kan die verregaande gevolgen hebben: “Het zet mijn carrière op het spel. Als ik wakker wordt op 24 juni en zie dat het resultaat een vertrek is, dan moet ik kijken hoe ik mijn nationaliteit kan veranderen.”

Bealby voelt zich Europeaan en heeft zijn beslissingen over studies en werk daarop gebaseerd, vertelt hij. Als het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt, wil hij Belg worden of Schot (moest Schotland zich los van Engeland, Noord-Ierland en Wales aansluiten bij de EU).

Vrijdagochtend wordt waarschijnlijk duidelijk of het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie blijft of niet.

Brexit

In 2016 stemden de Britten ervoor om de Europese Unie te verlaten. Die uitstap werd al snel bekend als de 'brexit', de Britse exit, die zal plaatsvinden op 31 januari 2020.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?