Britse premier vindt 'ei van de Wetstraat' te duur

© brusselnieuws.be
27/06/2011
De Britse premier David Cameron haalt uit naar Europees president Herman Van Rompuy (CD&V). Die pakte tijdens een Europese top over besparen uit met een brochure over het prestigieuze hoofdkwartier van de Europese Raad, dat momenteel in de Wetstraat wordt gebouwd. Kostprijs: 240 miljoen euro.

Op het diner van de Europese Raad liet Van Rompuy donderdagavond een glanzende brochure van 14 pagina's over het nieuwe hoofdkwartier uitdelen onder de staats- en regeringsleiders. De Britse conservatieve premier Cameron vraagt zich af "of deze instellingen eigenlijk wel begrijpen waar elk land en elke burger door moet op een moment dat wij saneren," citeert De Morgen hem maandag.

Volgens Cameron volstaat het aanpalende Justus Lipsiusgebouw ruimschoots. "De microfoons werken, er is genoeg ruimte en het eten is niet slecht."

Volgens zijn partijgenoot en lid van het Lagerhuis Bill Cash is een onderzoek nodig naar "de extravagantie en de kost van dit paleis van Alladin, een kruising van het vreugdevuur der ijdelheden en Kafka's kasteel."

Eetzalen
De contracten voor het gebouw, dat "het ei" wordt genoemd, dateren van 2005 en kunnen moeilijk of niet teruggedraaid worden. Het ei is ontworpen door het consortium van architecten Philippe Samyn & Partners, Studio Valle Progettazioni en Bruno Happold Architects.

De inwendige structuur, min of meer in de vorm van een ei, zal 's nachts oplichten als een soort stadslantaarn. De oppervlakte bedraagt bijna 54.000 m2, gespreid over twaalf verdiepingen. De ingebruikname is voorzien in 2014. Het gebouw zal de diensten van de voorzitter van de Europese Raad huisvesten. Voorts zijn er drie conferentiezalen, vijf vergaderruimtes en verschillende eetzalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie