Brokstukken vallen van Astrotoren: 50 buurtbewoners geëvacueerd

© Alain Verheulpen via Instagram

In Sint-Joost zijn om en de vijftig buurtbewoners van de Astrotoren geëvacueerd. De burgemeester had daartoe bevolen nadat de voorbije week verschillende elementen van de toren zijn gevallen.

Zaterdagmorgen zijn voor de tweede keer al deze week onderdelen van de Astrotoren gevallen. Dat vernam brusselnieuws.be van schepen en buurtbewoonster Bea Meulemans en is ondertussen bevestigd door de politiezone Noord.

Het ging om twee metalen platen van 10 meter lang en een gewicht van 50 kilogram. De platen kwam gelukkig op de openbare weg terecht zonder dat iemand gewond of auto's beschadigd raakten. Eerder deze week was al eens een raam van de 23ste verdieping gevallen. Een passant raakte toen gewond door de rondvliegende brokstukken. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht maar verkeert niet in levensgevaar.

Na dat eerste incident had burgemeester Emir Kir (PS) de werf - de toren ondergaat momenteel een grondige renovatie - laten stilleggen. Die maatregel heeft echter niet kunnen verhinderen dat er opnieuw onderdelen zijn gevallen. Dat is waarschijnlijk te wijten aan de strakke wind.

Kir belegde zaterdag opnieuw een crisisvergadering en besliste om 50 buurtbewoners te laten evacueren. Ook wordt de veiligheidszone aan de voet van de toren uitgebreid. Daardoor zijn verschillende straten afgesloten voor alle verkeer, ook voor voetgangers en bussen van de MIVB.

De gemeente eist nu dat de aannemer de werf beter beveiligt, onder meer met netten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?