Ook Café Bizon moet sinds maandag 28 september 2020 elke avond om 23 uur de deuren sluiten om een verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken

| Café Bizon na sluitingsuur (archiefbeeld).

Brouwers vragen cijfers die sluiting Brusselse cafés staven

© Belga
08/10/2020

De koepel van Belgische brouwerijen vraagt de Brusselse regering horecamaatregelen te nemen die op z'n minst gebaseerd zijn op cijfers. Statistieken uit de buurlanden tonen volgens de sectororganisatie aan dat de cafés "niet de grote boosdoener zijn". Bovendien hekelen de brouwers dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen cafés en restaurants.

De Brusselse regering besloot om de cafés vanaf donderdag minstens één maand volledig te sluiten. Tot groot ongenoegen van de uitbaters en nu ook de brouwers. Zij pleiten voor een beleid gebaseerd op bewijzen. Volgens de belangenorganisatie ontbreken afdoende data die aantonen dat cafés hotspots van coronabesmettingen zouden zijn.

"Sterker nog, uit officiële statistieken van onze buurlanden blijkt het tegendeel", zegt directeur Nathalie Poissonnier. "Als we kijken naar de statistieken in onze buurlanden, dan blijkt dat de cafés niet de grote boosdoener zijn." De brouwers verwijzen naar cijfers uit Nederland, waaruit moet blijken dat slechts 3 procent van de besmettingen in de horeca plaatsvindt.

Onderscheid café en restaurant

Het onderscheid tussen enerzijds cafés, bars en tearooms en aan de andere kant restaurants, snackbars is voor de koepel bovendien onverklaarbaar. "Dat zal voor chaos zorgen, gezien de vele hybride horecaconcepten zoals cafés die ook snacks of een beperkt aantal maaltijden aanbieden", stelt Poissonnier.

Niet alleen de horecazaken, maar ook hun leveranciers zoals de brouwers zijn nu getroffen. "Sinds het begin van de COVID-19 crisis, kende de volledige sector een enorme terugval in verkoop. De heropening van de horeca deed ons geloven dat we het verlies nog tot een minimum konden beperken, maar met deze nieuwe maatregel gaat ook die hoop de deur uit", aldus Poissonier.

De sector besluit met de vraag om cijfers te publiceren die de sluiting moeten staven, "zodat een horecabeleid op basis van feitelijke data mogelijk wordt". Nu is er "weinig objectieve grondslag".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, sluiting cafes coronacrisis, belgische bierbrouwers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni