Brusseel: 'Vrouwenhaat bij sommige allochtone jongeren'

© brusselnieuws.be
16/06/2011
We mogen niet aanvaarden dat vrouwen in sommige wijken van de Europese hoofdstad niet alleen over straat durven lopen. Dat zegt Vlaams parlementslid Ann Brusseel (Open VLD) in een reactie op het het vertrek van reclamebureau Mortierbrigade uit de Molenbeekse Maritiemwijk. "Een overheid die de vrouwenhaat van sommige allochtone jongeren toelaat, beschouwt vrouwen als halve burgers."

"Jezelf opsluiten in een kantoor achter prikkeldraad is niet de oplossing," aldus Brusseel. "Waarom moeten vrouwen in bepaalde delen van de Europese hoofdstad, anno 2011, kiezen tussen een zogeheten gated community of minstens één stevige mannelijke chaperon om de straat op te gaan? Het is niet alleen een aanfluiting van de vrijheid van vrouwen, het is ook ronduit vernederend."

Brusseel wijst met een beschuldigende vinger richting enkele jongeren uit de "allochtone gemeenschap" maar ook naar de politieke elite. "Sommige allochtone jongeren staan bekend voor vrouwenhaat. Dat probleem benoemen, heet niet politiek correct te zijn en dus wordt er niet aan een oplossing gewerkt. Maar een overheid die dit gedrag oogluikend toelaat, beschouwt vrouwen als halve burgers. Nochtans betalen vrouwen evenveel belastingen als mannen. Vrouwen die zich laten chaperonneren, geven die jongeren een spreekwoordelijke trofee voor hun haantjesgedrag. Daarom wil ik dat dit taboe doorbroken wordt."

'Politici moeten waarden van de Verlichting durven verdedigen'
Brusseel maant politici en verantwoordelijken aan om in actie te schieten. "Ten eerste moet het Brussels onderwijs een inhaalbeweging maken," zegt ze. "Er moet een spijbelactieplan uitgewerkt worden dat leerlingen motiveert en schooluitval vermijden. Voorts moet de rechterlijke macht delinquenten verantwoordelijk stellen voor hun daden. Seponeren is niet aan de orde: boetes en alternatieve straffen zijn een noodzakelijk signaal."

Brusseel vindt ook dat politici de allochtone gemeenschap een spiegel moeten durven voorhouden: als ze wil deel uitmaken van onze Westerse samenleving, dan moeten de politici de waarden van de Verlichting ook durven verdedigen. Vrouwenhaat en homofobie zijn onaanvaardbaar.

Ten slotte zegt Brusseel dat de VDAB en Actiris de jeugdwerkloosheid structureel moeten aanpakken, "want nu is hun dienstverlening lamentabel."
De hele reactie van Brusseel kan je lezen bij de reacties onder het gelinkte artikel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni