Brussel behoudt rode kleur op Europese coronakaart

© Belga
12/08/2021

Op de nieuwe Europese coronakaart behouden Vlaanderen en Wallonië hun oranje kleur, Brussel blijft rood. In het zuiden van Europa krijgen steeds meer Spaanse regio's de donkerrode kleur. Dat blijkt donderdag uit de nieuwe update van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Het ECDC publiceert elke donderdag een Europese coronakaart met kleurencodes, gebaseerd op het aantal besmettingen en het percentage positieve tests in de voorbije veertien dagen. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood.

Een land of regio krijgt de rode kleur als de veertiendaagse incidentie, het aantal nieuwe gevallen per 100.000 inwoners, schommelt tussen 75 en 200 en de positiviteitsratio hoger ligt dan 4 procent. Een andere voorwaarde om de rode kleur te krijgen, is als de incidentie tussen 200 en 500 ligt, ongeacht de positiviteitsratio. In Brussel bedraagt de incidentie momenteel 370 besmettingen per 100.000 inwoners, in Vlaanderen en Wallonië ligt dat aantal lager, waardoor zij de oranje kleur behouden.

Donkerrood Zuid-Europa

Wat opvalt is dat het zuiden van Europa steeds donkerder wordt. Frankrijk kleurt, op de regio Centre-Val de Loire na, volledig rood. De zuidelijke regio's Occitanië en Provence-Alpes-Côte d'Azur kleuren zelfs donkerrood.

Spanje blijft bijna volledig donkerrood, net als de Middellandse Zeekust. In Italië behouden Sardinië, Sicilië, Toscane en Marche hun rode kleur, Puglia en Valle d'Aosta switchen van groen naar oranje. Ook het Griekse eiland Kreta blijft donkerrood, het Griekse vasteland kleurt grotendeels rood.

Het noorden van Zweden wordt nu ook met een rode kleur aangeduid. De rest van het land kleurt oranje. Ook IJsland, Ierland en het noorden van Denemarken kleuren rood, net als Nederland.

De Europese kleurencodes zijn een aanwijzing voor de EU-lidstaten om voorwaarden op te leggen bij terugkeer, zoals verplichte quarantaines of het voorleggen van negatieve tests. Er zijn EU-aanbevelingen, maar de lidstaten bepalen uiteindelijk zelf welke voorwaarden ze al dan niet opleggen voor mensen die terugkeren uit groene, oranje of rode gebieden. Ook wordt met de kleuren rekening gehouden voor het toelaten van reizigers in het eigen land.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni