Versoepeling van de coronamaatregelen: sinds 8 mei 2021 mogen cafés en restaurants hun terrassen opnieuw plaatsen

| Versoepeling van de coronamaatregelen: sinds 8 mei 2021 mogen cafés en restaurants hun terrassen opnieuw plaatsen.

Brussel loopt achter met vaccinatiecampagne en kleurt rood op Europese coronakaart

RF
© Belga
22/07/2021
Updated: 22/07/2021 15.15u

Het Brussels Gewest kleurt rood op de kaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en - bestrijding (ECDC). Dat heeft te maken met de snelle toename van besmettingen in de stad. Het gaat om een stijging met 27 procent ten opzichte van de zeven voorgaande dagen. Brussel loopt ook achter met de vaccinatiecampagne, met slechts 48 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd.

Het Brussels gewest loopt achter met de vaccinatiecampagne met slechts 48 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd. Ruim 60 procent van de meerderjarige Brusselaars kreeg al wel minstens een eerste prik.

De vaccinatiegraad ligt het hoogst in het Vlaams Gewest, waar al 3,5 miljoen inwoners volledig ingeënt zijn, of 65 procent van de volwassenen. In Wallonië en de Duitstalige gemeenschap gaat het om respectievelijk 63 en 64 procent van de 18-plussers.

Brussel kleurt daarnaast ook rood op de Europese coronakaart. Hiermee loopt het Gewest verschillende regio’s in het noorden van Spanje en de Balearen achterna, net als delen van Roemenië en Bulgarije.

Een land of regio krijgt de rode kleur als de veertiendaagse incidentie, het aantal nieuwe gevallen per 100.000 inwoners, schommelt tussen 75 en 200 en de positiviteitsratio hoger ligt dan 4 procent. Een andere voorwaarde om de rode kleur te krijgen, is als de incidentie tussen 200 en 500 ligt, ongeacht de positiviteitsratio.

Brussel heeft volgens de meest recente cijfers van Sciensano momenteel een incidentie van 213 besmettingen per 100.000 inwoners, 2,5 procent van het aantal testen heeft een positief resultaat. Daarmee voldoet het gewest aan de tweede voorwaarde.

Naast het Brussels Gewest hebben ook Corsica, Ierland, de Griekse regio Thessalië en de Ionische en Egëische eilanden de rode kleur gekregen. De Italiaanse regio's Lazio, Sardinië en Sicilië, evenals een groot deel van Frankrijk, kleuren oranje.

De Europese kleurcodes zijn een aanwijzing voor de EU-lidstaten om voorwaarden op te leggen bij terugkeer, zoals verplichte quarantaines of het voorleggen van negatieve tests. Ook wordt met de kleuren rekening gehouden voor het toelaten van reizigers in het eigen land.

Volgens het meest recente epidemiologische bulletin van Sciensano telt België het op vier na hoogste aantal besmettingen, na Spanje, Malta, Luxemburg en Roemenië.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , corona , coronakaart , Sciensano

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni