6 februari 2023: duizenden doden bij aardbevingen in Turkije en het Noordwesten van Syrië. Reddingswerkers zoeken overlevenden en bergen de lijken

| 6 februari 2023: duizenden doden bij aardbevingen in Turkije en het Noordwesten van Syrië. Reddingswerkers zoeken overlevenden en bergen de lijken.

Brussel betuigt massaal steun aan slachtoffers aardbevingen Turkije en Syrië

Rojin Ferho
© BRUZZ
06/02/2023

Brusselse politici en vzw’s betuigen massaal hun steun aan de slachtoffers van de aardbevingen in Zuidoost-Turkije en Noordoost-Syrië. Er zijn al bijna 1.600 doden geteld. De vraag aan de federale regering om noodhulp te sturen, klinkt luider en luider.

De zware aardbevingen die Zuidoost-Turkije en Noordoost-Syrië hebben getroffen laten niemand onberoerd. In Brussel zijn er heel wat steunbetuigingen en er is intussen ook een steunactie op poten gezet. Tot nog toe zijn in Turkije en Syrië al bijna 1.600 doden geteld.

Brusselse politici en vzw’s betuigen massaal hun steun aan de slachtoffers. Velen roepen de federale regering op een B-FAST (Belgian First Aid and Support Team) ter plekke te sturen.

In Brussel vraagt onder andere covoorzitter van Ecolo en gemeenteraadslid in Molenbeek, Rajae Maouane, om noodhulp te sturen naar de regio.

Ook covoorzitter van Groen, Nadia Naji en Molenbekenaar, laat weten dat de partij aan de regering heeft gevraagd om steun van B-FAST op te starten.

Ondertussen laat minister van Ontwikkelingssamenwerking, Caroline Gennez (Vooruit), weten dat ze aan het bekijken zijn hoe ze B-FAST kunnen inzetten. Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (cd&v) laat ook weten dat België klaar staat om bijstand te bieden.

Brussels Parlementslid voor Open VLD, Khadija Zamouri, spreekt over een ware catastrofe. "Hopelijk komt er snel internationale hulp", klinkt het.

Voorzitter van Foyer vzw in Molenbeek, Johan Leman, spreekt over een verschrikkelijke ramp. "Meer dan 5000 gebouwen zijn verwoest".

De aardbevingen hebben ook heel veel Koerdische inwoners getroffen. Het Koerdisch Instituut in Sint-Joost-ten-Node organiseert daarom samen met internationale hulporganisatie de Rode Halve Maan een steunactie.

Ze roepen op om geld in te zamelen om de slachtoffers ter plaatse te helpen. “De ravage is enorm en de dodentol zou nog kunnen oplopen”, klinkt het. “Men spreekt van de zwaarste aardbeving sinds 1999."

Cécile Jodogne, burgemeester van Schaarbeek, waar heel wat Turken en Koerden leven, reageert ook verslagen. "Mijn gedachten gaan uit naar de families van de slachtoffers en de gewonden."

Ook Brussels parlementslid voor PS, Sevket Emiz, betuigt zijn steun aan de slachtoffers. “Ik hoop dat de slachtoffers snel gered worden en dat de gewonden spoedig herstellen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Aardbeving , Koerdisch Instituut , Turkije , Syrië , foyer vzw , Cécile Jodogne

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni