Brussel blijft licht groeien tot 1,21 miljoen inwoners

EC
© BRUZZ
05/03/2022

In vergelijking met begin vorig jaar telt Brussel nu 0,2 procent meer inwoners. Er wonen nu meer dan 1,21 miljoen mensen. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Binnenlandse Zaken. Vooral in Brussel-Stad en Evere is de bevolkingsgroei belangrijk.

Dat melden de kranten La Dernière Heure en La Libre zaterdag.

Twintig jaar geleden woonden er nog net geen miljoen inwoners in het Brussels gewest. Vandaag zijn het er al 1.217.070. De telling gaat over 1 januari 2022. Dat is 0,21 procent meer dan exact een jaar daarvoor. In het hele land is de bevolkingsgroei gemiddeld wel hoger met 0,54 procent.

In het hoofdstedelijk gewest zorgt vooral Brussel-Stad voor flinke groei. In vergelijking met 1 januari vorig jaar zijn er 1,28 procent meer inwoners bijgekomen. De stad Brussel telt nu 187.686 inwoners. Dat komt zowel door het hoge geboortecijfer als door de instroom van Vlamingen, Walen maar ook buitenlanders, zegt de Brusselse gemeenteadministratie aan La DH.

Op de tweede plaats volgt Evere met een groei van 1,08 procent. Daar wonen nu 43.481 mensen. In Sint-Lambrechts-Woluwe is de bevolking gegroeid met 0,89 procent, in Koekelberg nog met 0,72. Oudergem (+0,62), Etterbeek (+0,54), Sint-Pieters-Woluwe (+0,43) en Vorst (+0,39) groeien mee. In Anderlecht, Ukkel en Ganshoren is de groei erg bescheiden.

Ook gemeenten met krimp

Acht van de negentien Brusselse gemeenten zagen geen groei, maar net een krimp het voorbije jaar. Die was het hoogst in Sint-Gillis met 0,70 procent. In absolute cijfers gaat het over 340 minder inwoners dan een jaar geleden, maar de evolutie is al enkele jaren bezig. De “trendy gemeente” heeft de laatste jaren vooral jongeren zonder kinderen aangetrokken, zoals Europese expats, zegt burgemeester Charles Picqué (PS) aan La DH, terwijl gezinnen wegtrokken. “Dat fenomeen zie je ook in Elsene,” zegt hij. Voor nieuwe gezinswoningen vindt Picqué nog weinig vrije ruimte in de eigen gemeente.

Elsene (-0,57 procent) tekent inderdaad een gelijkaardige krimp op. Ook in Sint-Agatha-Berchem (-0,60 procent), Molenbeek (-0,49), Schaarbeek (-0,28), Jette (-0,26), Watermaal-Bosvoorde (-0,14) en Sint-Joost-ten-Node (-0,05) wonen wat minder mensen dan een jaar geleden.

Jong gewest

Uit dezelfde bevolkingstelling blijkt dat Brussel nog altijd een erg jong gewest is. Zeven Brusselse gemeenten halen de top tien van Belgische gemeenten met de jongste bevolking. In Molenbeek, Sint-Joost en Schaarbeek is de gemiddelde leeftijd 35 jaar.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni