© Kevin Van den Panhuyzen - BRUZZ | Wachtrijen aan het aanmeldcentrum voor Oekraïense vluchtelingen Jules Bordet op 9 maart 2022.

Brussel creëert 3.500 extra opvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen

CD
© BRUZZ
09/06/2022

Brussel kampt al langer met een opvangcrisis, die nog duidelijker werd door het conflict in Oekraïene. Om de crisis het hoofd te bieden, lanceert de Brusselse overheid een nieuw opvangmodel dat gebaseerd is op drie pijlers: tijdelijke gewestelijke opvangstructuren voorzien, individuele opvang en de private huurmarkt.

In de eerste plaats zal het Gewest in samenwerking met onder andere de hotel- en vastgoedsector 3.500 collectieve opvangplaatsen creëren tegen eind oktober. Vanaf eind deze maand zullen de plaatsen geleidelijk worden ingevoerd.

Er zullen tien kantoorgebouwen worden omgebouwd tot ongemeubelde collectieve opvangplaatsen. Daar zullen 1.500 vluchtelingen terecht kunnen voor 150 euro per maand of 50 euro per maand voor minderjarigen. Daarnaast zullen nog tien gebouwen herbestemd worden, zoals hotels en ziekenhuizen, onderdak bieden voor 225 euro per maand of 75 euro per maand voor minderjarigen. Ook daar is plaats voor 1.500 personen.

Ook onderzoekt het Gewest zes locaties om demonteerbare modules te installeren. "Die modules zijn van hoge kwaliteit," benadrukt de Brusselse Oekraïne-coördinator Pierre Verbeeren. Daar zal plaats zijn voor ongeveer 500 personen.

Steun voor opvanggezinnen

Ten tweede wil het Gewest ook de gastgezinnen ondersteunen. Zo komt er een nieuw digitaal platform waar kandidaat-opvanggezinnen hun hostingaanbod kunnen posten. "Het is geen matchingplatform," verduidelijkt Verbeeren. "De gemeenten en OCMW's zullen instaan voor die matching."

Ook zullen gastgezinnen een tijdelijke overeenkomst moeten sluiten met de persoon die ze opvangen. De gastgezinnen mogen zelf de periode kiezen, maar het Gewest raadt een verlengbare periode van drie maanden aan. "Als iemand langer wil, is dat geweldig, maar drie maanden is ook al heel goed," aldus Verbeeren.

Opvanggezinnen zullen ook een vergoeding krijgen van 150 euro per maand voor een volwassene en 50 euro voor een minderjarige. "Dit dekt enkel de basislasten," zegt Verbeeren. "Stel dat het gastgezin ook voeding of een wagen aanbiedt, zal de gehuisveste persoon daar ook aan bijdragen." Opvangverleners krijgen ook een samenlevingshandvest om van bij het begin de samenlevingsregels vast te leggen. Als de opvangverlener nog vragen heeft, kan die terecht bij Brussel Huisvesting.

“Solidariteit met een noodlijdende bevolking blijft de stuwende kracht achter dit alles, maar de overheid houdt zich niet afzijdig en doet er alles aan om die solidariteit te ondersteunen."

Rudi Vervoort, Brussels minister-president (PS)

20220110 Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS)

Het Gewest benadrukt dat opvangverleners niet moeten instaan voor de sociale begeleiding van de gehuisveste personen. De gemeente zorgt bijvoorbeeld voor identiteitsdocumenten en Actiris ondersteunt de zoektocht naar werk. "Om dit nieuwe model bekend te maken bij de Brusselaars, zullen we morgen een informariecampagne lanceren."

Als laatste wil het Gewest ook op de private huurmarkt ingrijpen. Volgens schattingen van het Gewest huren er tot nu toe al ongeveer 2.000 van de 7.000 Oekraïners in Brussel op de private markt. Met het statuut van tijdelijke bescherming wil de Brusselse overheid Oekraïense vluchtelingen aanmoedigen om dat te blijven doen. Daarom vraagt ze verhuurders om huurovereenkomsten van korte duur te aanvaarden met een looptijd tot 31 april 2023. Ook wil het Gewest de subsidies van de betrokken verenigingen en de daklozensector uitbreiden.

“Solidariteit met een noodlijdende bevolking blijft de stuwende kracht achter dit alles, maar de overheid houdt zich niet afzijdig en doet er alles aan om die solidariteit te ondersteunen. Op die manier willen we de mensen die vandaag al onderdak bieden, geruststellen en hopen we extra mensen ertoe te kunnen aanzetten om hun hart en hun flat open te stellen,” zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

Federale steun

Het Brussels Gewest biedt momenteel onderdak aan 7.000 Oekraïense vluchtelingen met een tijdelijke bescherming. Dat is 15 procent van de opgevangen personen in België. Elke maand komen er zo'n 1.000 Oekraïners bij, wat ervoor zal zorgen dat eind 2022 één op de honderd Brusselaars de Oekraïense nationaliteit hebben.

"Hierdoor draagt Brussel het meeste bij aan de solidariteit", zegt Vervoort. "Het is duidelijk dat het Brussels Gewest vandaag meer doet dan zijn steentje bijdragen om Oekraïense gezinnen op te vangen die hun land zijn ontvlucht. Of we het nu willen of niet, een migratiecrisis stelt zich in Brussel altijd scherper dan in de andere gewesten, omdat het eerste onthaal hier gebeurt." Het Gewest zal de situatie daarom voorleggen aan de federale overheid in de hoop erkenning en steun te krijgen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni