Brussel en Elsene zetten grote middelen in tegen graffiti

© PhotoNews
| Graffiti langs de Elsensesteenweg (archiefbeeld).

Om het onveiligheidsgevoel in bepaalde wijken tegen te gaan, zetten Elsene en Brussel-Stad de grote middelen in om graffiti van de muren te verwijderen. "Tags schaden het imago van bepaalde buurten."

Daarover bericht de krant La Dernière Heure woensdag.

Brussel-Stad richtte een volwaardige antigraffiticel in. Die gespecialiseerde ploegen schoonden in 2018 in totaal 9.324 muren op. “Sommige mensen vinden graffiti mooi, maar het schaadt eigenlijk het imago van bepaalde wijken", zegt bevoegd schepen Zoubida Jellab (Ecolo). Vooral de Marollen worden zwaar getroffen door graffitispuiters.

Daarom begon Brussel-Stad een samenwerking met handelaars in de wijken Sint-Katelijne, Unesco en de Marollen. Die werd toepasselijk ‘Operatie Michelangelo’ gedoopt. Als de handelaars de verf ter beschikking stellen, komen drie stadsververs langs om tags meteen te overschilderen. Handelaars kunnen tags ook gratis laten verwijderen door netheidsdiensten.

Dure strijd

De gemeente Elsene hoestte in 2018 een slordige 16.000 euro op om graffiti van de muren te kuisen. De gemeentelijke netheidsdienst, bestaande uit elf persooneelsleden die voltijds in dienst zijn, verwijderde vorig jaar zo’n 1.800 tags op het Elsens grondgebied.

De dienst maakt gebruik van drie hogedrukreinigers en twee zandstraalmachines. Daar komen in 2019 nog een nieuwe wagen met hogedrukreiniger en een zandstraalmachine bij. “We proberen het onveiligheidsgevoel in Elsene aan te pakken in sommige wijken. Tags werken dat in de hand", aldus Stéphanie Gosek van de netheidsdienst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?