Terras in Sint-Gillis

Brussel krijgt aantal besmettingen niet onder controle

Steven Van Garsse
05/08/2020

Uit de nieuwste cijfers blijkt dat in Brussel de stijging van het aantal coronabesmettingen het hoogst is van alle provincies. “Als de stijging zich zo verder zet, zitten we met een probleem,” zegt professor Huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB).

Professor Dirk Devroey (VUB) houdt met coronafacts.be eigen statistieken bij voor het hele land. Hij analyseert met ons de Brusselse cijfers.

Devroey: “Het risicocijfer (aantal gevallen per 100.000) gaat omhoog. Maandag zaten we in Brussel aan 36, gisteren aan 37 en vandaag zitten we aan 42. De curve stijgt langzaam, maar ze stijgt wel.” Indien de cijfers zich zo verderzetten, haalt Brussel over twee dagen de alarmdrempel van 50. “En dan zitten we met een probleem.”

Coronafacts.be hanteert de Duitse alarmdrempel van 50. De zuid-oostelijke gemeenten (Woluwes, Etterbeek, Oudergem en Watermaal-Bosvoorde) en Koekelberg hebben die alarmdrempel nog niet bereikt. “Maar nemen we de alarmdrempel van Sciensano (20),” gaat Devroey verder, “dan zien we dat alle gemeenten, op Watermaal-Bosvoorde na, die drempel overschreden hebben.”

Sint-Gillis is er met 101 gevallen per 100.000 het ergst aan toe. Daar zijn de laatste week maar liefst 51 nieuwe besmettingen gemeld.

Devroey ziet dat er in Sint-Lambrechts-Woluwe, Bosvoorde, Jette en Ganshoren gisteren geen enkele besmetting gemeld is. Wat in die gemeenten op een relatieve verbetering kan wijzen.

De cijfers die Sciensano zopas heeft vrijgegeven geven een gelijkaardige beeld. Het dagelijks gemiddelde is de laatste zeven dagen met 148 procent gestegen, ten opzichte van de zeven dagen ervoor. Er is geen enkele andere provincie die zo'n stijging vertoont. Zeventien van de negentien gemeenten zitten volgens Sciensano boven de alarmdrempel van 20. Sint-Pieters-Woluwe en Watermaal-Bosvoorde blijven daar voorlopig onder. "Waar de situatie in Antwerpen lijkt te stagneren, nemen de cijfers in Brussel en Luik sterk toe," zei viroloog Steven van Gucht op de persconferentie van Sciensano.

‘Betere handhaving’

Donderdag is er een regionale veiligheidsraad, waar mogelijk nieuwe maatregelen worden genomen. Vandaag zitten de experts hierover samen. Devroey wil zich niet mengen maar waarschuwt wel: “Waakzaamheid is zeker aan de orde. Extra maatregelen zijn misschien niet nodig. Ik zou heel blij zijn indien de landelijke maatregelen in Brussel beter gehandhaafd zouden worden. Ik hoor dat mensen die op cafés gaan valse namen geven. De contacttracers krijgen moeilijk de besmette personen aan de lijn. Dat is geen bemoedigende situatie. Ik doe dan ook een oproep aan iedereen om mee te werken aan de tracing.”

Verder vindt Devroey dat er veel meer getest moet worden en dat de Brusselse burgemeesters, net zoals in Vlaanderen, met een online zorgatlas zicht zouden moeten krijgen op de besmettingen op wijkniveau. “Dan kunnen er snel en lokaal gerichte maatregelen worden genomen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni