Geen controle op quarantaine in Brussel

© Saskia Vanderstichele
| Thuislevering tijdens de quarantaine (archiefbeeld)

De verplichte quarantaine, die burgers die mogelijk in contact kwamen met Covid-19 moeten toepassen, wordt in Brussel tot nog toe niet gecontroleerd. Dat wordt nu herbekeken, zegt de gewestelijke gezondheidsinspectie, al moet het wettelijke kader voor zulke controleacties nog uitgeklaard worden.

Tot afgelopen weekend werden terugkerende vakantiegangers uit rode zones een voor een opgebeld om uit te leggen hoe ze zich moeten laten testen. "Sinds maandag krijgen zij een sms met QR-code die ze bij een testcentrum moeten laten inscannen", zegt Inge Neven, hoofd van de Brusselse Gezondheidsinspectie. "Daarnaast krijgen ze ook meteen een certificaat om zich verplicht in quarantaine te plaatsen, voor de werkgever bijvoorbeeld."

Maar die verplichte afzondering, die ook geldt voor mensen die in nauw contact zijn geweest met een Covid 19-patiënt of de ziekte hebben, wordt in Brussel niet gecontroleerd, erkent Neven. In de praktijk blijft de verplichting zo dode letter.

Winkel

"We zijn samen met de lokale besturen wel aan het bekijken of we een stap verder moeten gaan, met controles op het terrein", zegt Neven. "Maar we moeten een manier vinden om dat binnen het bestaande wettelijke kader te doen. Gemeenten krijgen nu informatie op wijkniveau, niet per individuele patiënt. Over die controles is voorlopig nog geen beslissing genomen."

Vlaanderen zei vorige week nog te rekenen op de lokale besturen voor controle op de verplichte quarantaine, en dan met name op de OCMW's of eventueel de wijkagenten. De OCMW's bedankten voor de opdracht, die de hoge werkdruk nog zou verhogen en ook de vertrouwensrelatie met de burger zou schaden. Ook in Vlaanderen wordt de quarantaine dus vooralsnog niet gehandhaafd.

In het hele land mag wie in verplichte afzondering zit overigens voor het hoogst noodzakelijke de deur uit: naar dokter, apotheker of winkel om levensmiddelen in te slaan, bijvoorbeeld. Zoniet zou een ondersteunend systeem moeten worden opgezet om al die burgers te bevoorraden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?