Brussel beslist pas woensdag over bijkomende coronamaatregelen

© PhotoNews
| Een contacttracer helpt de besmettingen met het coronavirus in kaart te brengen in het callcenter in Diegem.

Hoewel ook in Brussel het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, wil Brussel eerst de huidige verstrengde maatregelen gehandhaafd zien door controles en boetes alvorens eventueel woensdag bijkomende maatregelen te treffen. "Na de preventieve fase, zitten we nu in de repressieve fase", aldus het kabinet van burgemeester Philippe Close.

Hoewel het coronavirus na Antwerpen ook al enige tijd in Brussel aan kracht wint, met reeds zestien van de negentien gemeentes waar de alarmdrempel van 20 op 100.000 inwoners is overschreden, neemt Brussel voorlopig geen bijkomende maatregelen. De cijfers bereikten nog niet het erg hoge niveau van Antwerpen, maar Brusselse overheden willen ook eerst verder sensibiliseren rond de huidige, verstrengde maatregelen en die beter afdwingen alvorens bijkomende maatregelen te nemen. “Het is nu vooral van belang dat burgers de recentste verstrengde maatregelen respecteren én begrijpen”, aldus Neven. “Dan zullen we daarvan binnen twee weken het effect zien. Heel wat nieuwe verstrengingen – zoals de sociale bubbel - worden duidelijk nog niet goed begrepen of opgevolgd.”

Zo besliste de Nationale Veiligheidsraad om de sociale bubbel waarin nauwer contact mag opnieuw te beperken tot maximum vijf personen buiten het gezin tot eind augustus. En voor andere contacten buiten de bubbel blijft sociale afstand van 1,5 meter van toepassing. Ook werd de mondmaskerplicht verder uitgebreid en werd de horeca verplicht te registreren wie iets kwam eten of drinken.

Drukke Brusselse parken

Die informatie is nog niet overal goed doorgedrongen. Zo worden de regels in verband met de bubbel van maximum vijf personen worden nog onvoldoende opgevolgd of begrepen, vervolgt Neven. “In de Brusselse parken zie je veel grote groepen mensen te dicht bij elkaar zitten. Een bubbel van vijf personen betekent dat je met vijf extra personen buiten je gezin nauwer contact mag hebben. Buiten mag je nog wél mensen zien, bijvoorbeeld voor een wandeling, maar dat is beperkt tot maximum tien personen en daar moet je verplicht 1,5 meter afstand houden.”

De verplichte registratie van klanten in de horeca, een andere, nieuwe maatregel, zal pas vanaf morgen actief gebruikt worden door het callcentrum. Het duurde even voor het IT-systeem hieraan was aangepast.

Bijkomende maatregelen

Intussen hebben burgemeesters zoals Philippe Close van Brussel-stad de controle van de maatregelen wel opgevoerd. “Na de week van de preventieve fase, zijn we nu de repressieve fase ingegaan”, aldus woordvoerster Wafaa Hammich. Dit weekend werden in Brussel-stad 152 pv’s opgemaakt voor het niet-naleven van de maatregelen.

Woensdag zit de Brusselse minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) samen met Brussels minister-president Rudi Vervoort, de Hoge Ambtenaar van Brussel-Hoofdstad (vergelijkbaar met de Antwerpse gouverneur) en enkele experts om te kijken of en welke specifieke maatregelen mogelijk nodig zijn in Brussel. “Of dat een avondklok is zoals in Antwerpen of niet, zal dan worden beslist”, aldus Maron. "Maar dat is niet noodzakelijk zo."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?