Besmettingen in vijftien Brusselse gemeenten boven alarmdrempel

© PhotoNews
| Winkelen met een mondmasker in Anderlecht.
Updated: 04-08-2020 - 10:43

Het virus woedt met de dag harder in de hoofdstad. dinsdagochtend bleek uit cijfers van Sciensano dat achttien van de negentien gemeenten de alarmdrempel overschreden. Later werden die cijfers aangepast naar vijftien van de negentien gemeenten. Sint-Gillis stijgt het meest, tot 67 besmettingen per 100.000 inwoners.

Uit cijfers die Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, dinsdagochtend publiceerde bleek even dat de situatie in Brussel nog zorgwekkender is dan in de voorbije dagen. Het gezondheidsinstituut gebruikte voor het eerst andere indicatoren om de alarmdrempel te bepalen, gebaseerd op gecumuleerde cijfers van de voorbije veertien dagen, en niet meer zeven dagen zoals dat tot nog toe gebeurde. Dat zorgde voor hogere resultaten in achtien van de negentien Brusselse gemeenten.

Om verdere verwarring te vermijden, keert Sciensano nu opnieuw naar de vertrouwde manier van tellen. Daaruit blijkt dat vijftien gemeenten de alarmdrempel hebben overschreden. Het aantal besmettingen in de gemeente Sint-Gillis stijgt het hardst. Waar gisteren nog zo'n 52 besmettingen per 100.000 inwoners werden vastgesteld, is dat aantal vandaag opgelopen 64 besmettingen, oftewel minstens drie keer de alarmdrempel.

Diezelfde stijging wordt - weliswaar in minder mate - in elke Brusselse gemeente vastgesteld. Zo klimt Vorst bijvoorbeeld tot 44 besmettingen per 100.000 inwoners, en tellen Jette en Sint-Joost er beiden veertig.

Sint-Pieters-Woluwe telt momenteel veertien besmettingen per 100.000 inwoners, en is zo de gemeente die het minst getroffen wordt door het virus. Ook Watermaal-Bosvoorde (16), Etterbeek (17) en Oudergem (18) blijven flirten met de alarmdrempel.

Het aantal nieuwe besmettingen blijft trouwens in heel België verder toenemen. Vanaf 25 tot en met 31 juli ging het om gemiddeld 517,1 gevallen per dag, een stijging met 60 procent in vergelijking met een week eerder.

Ook het aantal ziekenhuisopnames kent een stijging. De voorbije week werden gemiddeld 22 mensen per dag met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een toename met 21 procent in één week tijd.

Evolutie aantal besmettingen
© Sciensano
| Evolutie aantal besmettingen in Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?