Brussel krijgt mogelijk toren van 45 meter voor brandweeropleiding

© PhotoNews
| De brandweervoorpost voor het stadscentrum en de Europese Wijk.

De Brusselse regering laat onderzoeken of het technisch en financieel haalbaar is om een toren van 45 meter te bouwen op de site van Brusafe, de nieuwe school voor veiligheidsberoepen. Brussel telt immers heel wat hoge gebouwen en de Brusselse brandweerlui moeten de beste opleiding kunnen genieten om branden in dergelijke gebouwen te bestrijden. Ook Vlaamse, Waalse en buitenlandse spuitgasten in spe zouden in de infrastructuur kunnen oefenen.

De brand van de Grenfell-toren in Londen, een gebouw van 24 verdiepingen met sociale woningen, toonde duidelijk de problemen aan van branden in hoge gebouwen, waar de grootste brandladders tekortschieten. In het Brussels Parlement moest staatssecretaris Cécile Jodogne (DéFI) erkennen dat de Brusselse brandweer enkel over een ladderwagen van 25 meter beschikt.

Nu heeft Jodogne echter van de Brusselse regering verkregen dat het Brusselse gewest het eerste in ons land zou zijn dat over een opleidingstoren zou beschikken. Brussel kent immers heel wat hoge gebouwen op zijn grondgebied.

De brandbestrijding in die gebouwen kent een aantal specifieke problemen, zoals de onbereikbaarheid voor ladders boven een hoogte van 30 meter of de gevolgen voor de waterdruk op dergelijke hoogtes.

'Ongezien en emblematisch'

Een eerste studie toonde aan dat een toren van 45 meter op de site van de nieuwe school voor veiligheidsberoepen Brusafe stedenbouwkundig mogelijk is. De regering heeft de initiatiefnemers nu gevraagd een technische en financiële analyse te voeren.

Die tweede studie moet in 2020 afgerond worden, waarna de volgende Brusselse regering een definitieve beslissing kan nemen. De investering kan gefinancierd worden met betalende opleidingen voor andere Belgische of buitenlandse veiligheidsdiensten die niet over dergelijke infrastructuur beschikken.

"De nieuwe infrastructuur zal ongezien en emblematisch zijn. Die prestigeproject zal het Brussels gewest een duidelijke internationale uitstraling geven", stelde de staatssecretaris. Naast het onderzoek naar de bouw van een hoge toren op Brusafe stemde de Brusselse regering ook in met het gebruik van weg- en spoortunnels die niet uitgebaat worden voor opleidingsdoeleinden voor veiligheidsdiensten zoals de brandweer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?