Brussel ontsnapt aan zondvloed: enkel materiële schade

© Marc Debont via Twitter
| De Brusselse brandweer moest uitrukken voor verschillende ontwortelde bomen (16 juli 2021).

De Brusselse brandweer moest donderdag en vrijdagnacht voor iets minder dan 250 interventies de deur uit, voornamelijk om overstroomde kelders of garages leeg te pompen. Er viel enkel materiële schade in de hoofdstad, die grotendeels gespaard bleef van de zondvloed die heel West-Europa teisterde.

België telt voorlopig twaalf dodelijke slachtoffers bovenop immense materiële schade. Vooral in het zuiden van ons land hield het noodweer lelijk huis. In Brussel veroorzaakte het noodweer geen ravage. "Wij bleven een beetje uit het oog van de storm", zegt Walter Derieuw van de Brusselse brandweer. Ook in de Brusselse waterwegen is de situatie onder controle.

248 interventies

De hevige regenval zorgde er wel voor dat verschillende autotunnels overstroomden en afgesloten moesten worden voor het verkeer. Vooral de Stefaniatunnel had het zwaar te verduren. De interventieploegen van de brandweer hadden alle moeite om de verstopte straatkolken er vrij te maken.

In totaal registreerde de Brusselse brandweer 248 interventies op donderdag, waarvan het overgrote deel voor overstroomde kelders of garages (193 oproepen). Het kon soms even duren voor de hulpdiensten die leegpompten. "Want de brandweer moest voorrang geven aan reddingen en spoedhulp", aldus Derieuw.

Daarnaast rukten brandweerlieden 29 keer uit voor ondergelopen straten (of tunnels) en twaalf keer voor andere hulpverlening, zoals een dakgoot of plafond dat naar beneden was gekomen door waterinsijpeling. Tien ontwortelde bomen sneuvelden. "Maar niemand raakte gewond. Als je dat vergelijkt met andere provincies, mogen we blij zijn", weet Derieuw.

Uitzendkrachten

De brandweer van Brussel verleende hulp aan andere korpsen. Zo werden de oproepen aan het noodnummer 1722 die bestemd waren voor Luik vanuit de Brusselse centrale beantwoord. Daarnaast werden 31 brandweermannen en -vrouwen uitgestuurd. Zo leverden vijf duikers bijstand in Luxemburg. Vrijdag gaan er opnieuw twintig Brusselse hulpverleners naar Luik.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?