Brussel plafonneert tussenkomst voor erediensten

© Saskia Vanderstichele
| Restauratie van Sint-Henricuskerk Sint-Lambrechts-Woluwe.

Erediensten moeten in Brussel binnenkort eigen financiering op tafel kunnen leggen. Dat schrijft Le Soir woensdag op basis van een ontwerp van ordonnantie dat voor advies naar de Raad van State is verzonden. De wettekst schrijft voor dat de erediensten vanaf 2021 hun uitgavenbegroting aan het gewest moeten overmaken, dat dan zijn eigen tussenkomst plafonneert tot 30 of 40 procent.

Met de afschaffing van een oud decreet uit de tijd van Napoleon, wil het Brussels gewest het beheer van alle erediensten op regionaal niveau trekken. Dat is vandaag al het geval voor de islamitische en orthodoxe gemeenschappen. De katholieke, protestantse, Israƫlitische en anglicaanse instellingen zitten nog in de gemeentelijke sfeer.

Privatiseren of verkopen

De kerkfabrieken en andere geloofsinstellingen dienden tot nu toe elk jaar hun begroting in met de uitgaven die nodig zijn voor de uitoefening van de eredienst, met de vraag aan de gemeenten om tekorten aan te vullen, zonder mogelijkheid tot echte controle.

Het ontwerp verandert de definitie van inkomsten. Het oude decreet voorziet niet dat kerkfabrieken hun privaat patrimonium verkopen om investeringen te financieren. De nieuwe tekst schrijft expliciet voor dat de verkoop of verhuur van gebouwen bij de potentiƫle inkomsten thuis horen, net als donaties, legaten, fondsen en handgiften.

Invloed van christendemocraten

Indien het gewest vaststelt dat een patrimonium kan dienen om investeringen te financieren, dan zal worden gevraagd daar eerst een beroep op te doen. Indien de gemeenschap niet akkoord gaat, dan kan ze de intrekking van haar erkenning vragen.

Volgens een minister van de vorige Brusselse regering werd het ontwerp aangehaald tijdens de vorige legislatuur, maar "hielp de aanwezigheid van christendemocraten niet". CD&V noch CDH maakt deel uit van de huidige regering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?