Kuregemse kerk wordt sporthal

© irismonument.be
| De Sint-Franciscus-Xaveriuskerk in Kuregem in 2015.

De Sint-Franciscus-Xaveriuskerk in Kuregem wordt een groot sportcentrum. Dat zegt burgemeester van Anderlecht Eric Tomas (PS). Het bisdom is akkoord gegaan met de overdracht van de kerk aan de gemeente.

De kerk is een van de negen Brusselse kerkgebouwen waar het bisdom van af wil. Te duur in onderhoud en verwarming, te weinig gebruikt.

De Sint-Franciscus-Xaveriuskerk kende nochtans een (kort) bloeiend bestaan. Ze werd gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw in de toen typische neogothische stijl. Kuregem was toen een grote bouwwerf, met een aanzienlijke bevolkingstoename en dus ook een stijgend aantal kerkgangers.

Ook na de Tweede Wereldoorlog was de kerk in trek. Er gingen toen zelfs processies uit voor de heilige Sint-Franciscus-Xaverius.

Geen discotheek

Eind de jaren tachtig ging het bergaf. De bevolking veranderde drastisch en er waren steeds minder katholieken. In 2013 belandde de kerk op het lijstje van gebouwen waar het bisdom van af wil. In 2015 werd de parochie opgeheven en ging de kerk toe. Het Brussels Gewest bevestigde een jaar later in een arrest de ontbinding van de parochie.

Het bisdom geeft nu de kerk uit handen en zal eerstdaags de kerk desacraliseren. Afgelopen week vonden gesprekken plaats met gemeente en een architect om er een nieuwe bestemming voor te vinden. De gemeente wil er een sportcentrum van maken.

“Dat kan perfect", zegt burgemeester Eric Tomas (PS). "Er zijn voldoende voorbeelden in het buitenland waar kerkgebouwen een nieuwe toekomst krijgen. Het enige wat het bisdom vraagt is om respect te tonen. We moeten er geen discotheek in beginnen.” Brussel heeft een schrijnend tekort aan sportinfrastructuur. Dus lijkt een sportzaal een logische bestemming.

Slechte staat

Daar zal wel nog wat tijd over gaan. Aan de transformatie hangt een stevig prijskaartje. De kerk is beschermd, maar in slechte staat. “Zeker het dak, de goten en het raamwerk zijn aan vernieuwing toe,” zegt Solange Waucquez, ex-voorzitter van de kerkfabriek. Het gebouw staat leeg sinds 2015.

Vele katholieken zien de reconversies van kerken niet graag gebeuren. Maar Waucquez begrijpt de beslissing van het bisdom. “Ik mag dan wel katholiek zijn, ik redeneer heel rationeel. Het kan niet dat er miljoenen aan belastingsgeld wordt besteed om de kerk open te houden als maar een minderheid ervan kan genieten. Dat zou niet democratisch zijn.”

Lees woensdag het afscheidsinterview met burgemeester Eric Tomas in BRUZZ magazine en online.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?