| Gaëlle van Rosen, oprichtster van Fifty Shades of Racism

Brussel plots vol racistische tags: 'Dit horen we jammer genoeg nog veel'

Melissa Abbeloos
© BRUZZ
20/05/2019

Brussel is sinds vannacht beklad met racistische uitspraken. Dat is het werk van de beweging Fifty Shades of Racism. Met de tags willen ze duidelijk maken dat racisme voor veel mensen een dagelijkse realiteit is. “Extremistische partijen doen het jammer genoeg heel goed in Europa. Ik wil mensen aansporen om te stemmen voor diversiteit.”

Misschien wandelde je vandaag aan een treinstation wel over een shockerende zin. Op dertig verschillende plaatsen in Brussel zijn immers racistische uitspraken op de grond gedrukt, zoals: ‘Tu es belle pour une noire’ ('Je bent mooi voor een zwarte') of ‘Papa m’a dit que tous les Arabes sont des terroristes' ('Papa heeft me gezegd dat alle Arabieren terroristen zijn').

De biologisch afbreekbare ‘clean-tags’ maken deel uit van de actiegroep Fifty Shades of Rascism.

“We zijn een groep van tien jonge mensen die via kunst, fotografie en sociale media de bevolking bewust wil maken van de impact van racisme”, vertelt Gaëlle van Rosen, die de beweging lanceerde omdat ze naar eigen zeggen zelf vaak het slachtoffer en getuige is van racisme. Ze wil duidelijk maken dat racisme niet iets uitzonderlijk is, maar een dagelijkse realiteit voor veel mensen.

Met de naderende verkiezingen op 26 mei vond van Rosen dat het tijd was om actie te ondernemen en de bevolking te sensibiliseren. “Extremistische partijen doen het jammer genoeg heel goed in Europa. Ik wil mensen aansporen om te stemmen voor diversiteit.”

'Shockactie'

Dat doet de beweging door een ‘shockactie’. “Vandaag houden we een grote actie met discriminerende uitspraken die we jammer genoeg heel vaak horen in Brussel, zoals ‘Go back to Africa.’" De zinnen zijn afkomstig van getuigenissen die van Rosen op video vastlegde en op de Instagrampagina fifty_shades_of_racism plaatste. Op die manier wil ze een stem geven aan personen die het slachtoffer zijn van racisme.

De tags maken deel uit van een groter geheel: ze dienen als aankondiging voor de grote tentoonstelling op 24 mei die Fifty Shades of Racism organiseert in samenwerking met het Inside Out Project op de Kunstberg in Brussel. “Ik heb meer dan vijfhonderd portretten gemaakt van Brusselaars die willen opkomen tegen racisme. Die portretten worden in grote formaten van een meter op anderhalve meter afgedrukt en zullen heel de Kunstberg in beslag nemen”, vertelt van Rosen.

Volgens van Rosen is het noodzakelijk om mensen te confronteren met de gevolgen van discriminatie. “Door mensen in contact te brengen met het verhaal en het lijden van anderen, denk ik dat we veel vooroordelen de wereld uit kunnen bannen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Fifty shades of racism, Brussel, antiracisme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni