Brussel-Stad spuit mist over centrum voor transitmigranten

© Plateforme citoyenne de soutien aux réfugiés Bruxelles

De Stad Brussel bespreekt volgende maandag een onthaalcentrum voor migranten op de gemeenteraad. Het centrum wordt dus, in tegenstelling tot wat er in eerdere berichtgeving stond, niet geopend op maandag. Dat heeft schepen Karine Lalieux (PS) gezegd aan BRUZZ

“De Stad heeft een gebouw van Citydev vlak bij de Decathlon in Evere gehuurd om er een centrum voor migranten te openen,” vertelde Lalieux op BX1. Nu blijkt dus dat het voorstel maandag pas besproken wordt op de gemeenteraad. 

“De stad wil met dit centrum twee zaken bereiken. Ten eerste willen we geen jungle in het Maximiliaanpark (zoals in Calais, red.). Daarnaast willen we de migranten op een menselijke manier verder helpen," klonk het. De Stad zou het centrum samen met een NGO beheren.  

Gebouw van het gewest
Het gebouw voor het centrum wordt ter beschikking gesteld door het Gewest. "Met de winter voor de deur maken we ons zorgen over de migranten," zei minister-president Rudi Vervoort op donderdag. Het gaat om een gebouw van Citydev en ligt op de grens tussen Haren en Evere.  

'Federale regering doet niets'
Schepen Lalieux wijst ook met de vinger naar de federale regering die volgens haar “niets doet om de transitmigranten in Brussel op te vangen.” Volgens haar moet er dringend actie ondernomen worden omdat de winter eraan komt. Bovendien kreunt de omgeving rond het Maximiliaanpark volgens de schepen onder de migranten die er al enkele maanden verblijven."Er is dringend nood aan een oplossing," stelt ze.

Het Gewest laat weten dat het de kwestie van de migratiestroom met de federale regering zal bespreken.

Staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken (N-VA) liet alvast weten niet opgezet te zijn met de plannen van het Gewest en de Stad. Volgens hem zou een opvangcentrum voor een aanzuigeffect zorgen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook