Brussel verbiedt dolfinaria

© Ivan Put
| Bernard Clerfayt (Défi), Minister van Werk, Beroepsopleiding, Lokale Besturen, Digitalisering, Dierenwelzijn en Kinderbijslag.

De Brusselse regering maakt werk van een verbod op het houden van walvisachtigen en zeeroofdieren op haar grondgebied. Dat gebeurt op voorstel van Bernard Clerfayt (Défi), Brussels minister van Dierenwelzijn.

Dolfijnen, orka’s of zeeleeuwen zullen binnenkort niet meer als attractie kunnen dienen in een mogelijk waterpark. “We stellen dagelijks vast dat de burgers steeds meer om het dierenwelzijn bekommerd zijn. Velen onder hen uiten hun ongerustheid over het lot van dolfijnen, orka’s, bruinvissen maar ook zeeleeuwen of zeehonden die in dolfinaria gehouden worden”, klinkt het in een persbericht.

Ook de cognitieve capaciteiten van de zeezoogdieren zijn een argument. “Hun gevangenschap in een afgesloten ruimte enkel en alleen om het publiek te vermaken, terwijl ze gewoonlijk vele honderden kilometer zwemmen, kan dan ook vergeleken worden met het opsluiten van een mens in een gevangeniscel”, luidt het.

'Geen waterpark in Brussel'

"Nogmaals, we moeten onze relatie met de dieren opnieuw bekijken. Vinden we het echt leuk om deze dieren in het water te zien springen voor enkele visjes? Is dit het beeld van dieren als slaven dat we onze kinderen willen bijbrengen? “ vraagt Brusselse minister Clerfayt zich af.

Door het houden van walvisachtigen en andere zeezoogdieren te verbieden, wordt de vestiging van een waterpark op het Brusselse grondgebied onmogelijk gemaakt. Het is een preventieve maatregel, want tot nog toe doken er geen plannen op voor het bouwen van een dolfinarium of dierentuin in Brussel.

Het ontwerp van ordonnantie moet nu voor advies aan Brupartners (sociaal-economische raad) en aan de Raad van State worden voorgelegd. Daarna kan het naar het parlement voor stemming.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?