Brussel verbiedt tijdelijk huisuitzettingen

© PhotoNews
| Minister-President Rudi Vervoort (PS.)

De Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) bereidt in de komende uren een politiebevel voor die huisuitzettingen in het Brussels gewest verbiedt tot minstens 3 april. Indien nodig kan de maatregel later verlengd worden. De maatregel komt er op voorstel van de Brusselse staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS).

Concreet betekent de maatregel dat alle gerechtelijke en administratieve beslissingen waarbij een uithuiszetting wordt bevolen, automatisch worden opgeschort. Het gewest installeert een moratorium waardoor het voor schuldeisers voor een bepaalde tijd onmogelijk is om zich te verhalen op het vermogen van de schuldenaar.

"Gezien de snelle verspreiding van de epidemie van het coronavirus moet, ter bescherming van de gezondheid van de Brusselaars, absoluut vermeden worden dat mensen die uit hun huis dreigen gezet te worden, geen structurele woonoplossing vinden of simpelweg op straat belanden", verduidelijkt staatssecretaris Ben Hamou.

Het politiebevel zal in eerste instantie gelden tot en met 3 april en afhankelijk an de toekomstige situatie kan het verlengd worden.

Het verbod op uithuiszettingen in deze periode is één van de noodzakelijke maatregelen die we vandaag moeten nemen. Mijn regering stelt alles in het werk, en zal dat blijven doen, om alle Brusselaars te beschermen", laat minister-president Rudi Vervoort weten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?