Brussel verlengt verbod op afsluiting gas en elektriciteit tot eind maart 2021

(archiefbeeld)

De Brusselse regering heeft donderdag de 'winterperiode 2019-2020' voor energieleveringen verlengd tot 31 maart 2021. Daardoor kan de gas of elektriciteit van mensen die getroffen zijn door de coronacrisis tot na de volgende winter niet afgesloten worden.

De maatregel betekent dat de energieleveringen gedurende heel het jaar 2020 niet mogen onderbroken worden, zoals dat meestal enkel in de winter het geval is. Klanten die dreigen afgesloten te worden, zullen automatisch doorverwezen worden naar Sibelga, die als leverancier zal optreden.

Volgens minister van Energie Alain Maron (Ecolo) volgt het volmachtenbesluit dat donderdag groen licht kreeg van de regering het voorstel van energieregulator Brugel.

Ook mensen die gedurende minstens veertien dagen tijdelijk werkloos zijn tussen februari en december 2020, en zelfstandigen die beroep deden op het overbruggingsrecht, komen in aanmerking voor de bescherming tegen het afsluiten van de energie. Ze komen ook in aanmerking voor het sociaal tarief gedurende één jaar en vermijden hun commerciële leverancier te moeten terugbetalen.

Daarnaast heeft de regering volgens Maron ook een werkgroep opgezet onder leiding van Leefmilieu Brussel en met de betrokken actoren - Sibelga, Brugel, CPAS, InforGaz Elec, CASE - om de begeleiding van de 'winterklanten' te verzekeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?