As Brussel-Washington voor zakentoerisme

© brusselnieuws.be
27/06/2011
Brussel en Washington DC gaan de krachten bundelen om zichzelf als ideale bestemming voor grote congressen te promoten. Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) tekende daarover een' letter of alliance' met zijn evenknie in Washington DC. Brussels Minister van Externe Betrekkingen Jean-Luc Vanraes (Open VLD) ondertekende dan weer een samenwerkingsakkoord met de burgemeester van Washington DC.

De toeristische diensten van Brussel en Washington DC spraken af om informatie en kennis uit te wisselen en elkaars steden te promoten. Om grote evenementen aan te trekken profileren Brussel en Washington DC zich voortaan als Power Cities, een partnerschap tussen VisitBrussels en Destination DC.

"De twee steden verbinden zich ertoe hun knowhow als gaststad voor congressen en internationale vergaderingen te delen," klonk het maandag in een persbericht van Thielemans, "in een sector van de economie die voor de steden steeds belangrijker wordt." De twee spreken af om elkaar wederzijds ondersteuning te bieden "bij de promotie van beide steden als bestemming en goede praktijken uit te wisselen om grote evenementen aan te trekken."

"We kennen de carrousel van de grote evenementen. En aangezien Brussel en Washington elk op een verschillend continent gelegen zijn, varen we hier wederzijds wel bij door ons gemeenschappelijk cliënteel te binden," aldus Patrick Bontinck, afgevaardigd bestuurder van VisitBrussels.

Op termijn wil Brussel een netwerk van internationale congressteden ontwikkelen en een partnerschap aangaan met steden als Singapore, Abu Dhabi en Saõ Paulo.

Thielemans sprak met zijn collega Vincent C. Gray over het zakentoerisme maar ook over de veiligheidsproblematiek. Hij ontvouwde er ook de plannen voor de vernieuwing van het Heizelplateau. Daar zou een nieuw groot congrescentrum voor 3.500 deelnemers moeten verrijzen, een onderdeel van het zogenaamde NEO-project.

De ondertekening van de letter of alliance gebeurde in het kader van een Belgische economische missie in de Verenigde Staten. Opmerkelijk is dat het persbericht van Thielemans maandag geen gewag maakte van de ondertekening van een samenwerkingsakkoord tussen het Brussels Gewest en Washington DC. Dat akkoord is ondertekend door .... minister Jean-Luc Vanraes (Open VLD).

Vanraes wijst er woensdag in een persbericht op dat gaat het om een voortzetting van een bestaand akkoord dat in Washington op 10 juni 2002 werd gesloten. "Dit samenwerkingsakkoord liep in juni 2007 af en was dus aan verlenging toe. De samenwerking betreft stedelijke ontwikkeling, mobiliteit, huisvesting, economie, leefmilieu en efficiënte energie, veiligheid en de werking van de overheid.

Het persbericht van Vanraes van woensdag maakt dan weer geen vermelding van de ondertekening door Thielemans van de letter of alliance....

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni