Heizel: Spektakelzaal voor 15.000 man

Op de Heizel komt een spektakelzaal met 15.000 plaatsen, een internationaal conferentiecentrum voor minstens 3.500 man, een nieuwe handelswijk, hotels en ontspanning. Océade en Mini-Europa kunnen wellicht blijven. Zelfs een museum voor Moderne Kunst behoort tot de mogelijkheden.

Dat blijkt uit het ontwikkelingsvoorstel van het Nederlandse bureau KCAP.

De Brusselse plannen voor de Heizel moeten van de locatie rond het huidige voetbalstadion een plek maken waar meer economische, commerciële en ontspanningsactiviteiten samengebracht zijn. Toch klinkt het dat de plek ook groener zou worden.

Congrescentrum
Het congrescentrum voor 3.500 mensen moet een lacune in het Brusselse aanbod vullen. Brussel is wereldwijd de tweede congresstad bleek vrijdag nog maar eens, maar weet niet altijd waar die congressen moeten plaatsvinden.

De vele parkings die de locatie nu ontsieren, gaan ondergronds, net als de eindhaltes van het openbaar vervoer. Tegelijk wil KCAP ook de kabelbaan nieuw leven inblazen, het opvallende transportmiddel dat tijdens de wereldtentoonstelling van 1958 gebruikt werd. Doel is op die manier de parking aan de Ring te verbinden met het hart van de nieuwe site.

Tot nog toe werd aangenomen dat Océade en Mini-Europa zouden verdwijnen van de nieuwe Heizel. Dat lijkt nu toch niet het geval te zijn. De twee zouden wel een grondige facelift moeten ondergaan om in het fonkelnieuwe project te passen.

De toekomst van het sportstadion op de Heizel - dat in enkele van de schetsen opduikt - blijft wel erg onzeker.

Museum voor Moderne Kunst?
De concertzaal met een capaciteit van 15.000 plaatsen moet het mogelijk maken om in Brussel cultuur- en sportevenementen te organiseren die vandaag aan de stad voorbijgaan.

Maar de planners zien in de Heizel ook een potentiële locatie voor het Museum voor Moderne Kunst, dat de voorbije maanden herhaaldelijk onder de aandacht kwam. "Een groot museum, bijvoorbeeld het Museum voor Moderne Kunst, verleent de locatie en een culturele dimensie," klinkt het in het persdossier. "Hiermee positioneren wij het Heizelplateau verder als "daguitstap". Een Museum voor Moderne Kunst op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is van grote waarde, wat vereist dat de mogelijke inplanting van dit soort instelling op het Heizelplateau bestudeerd moet worden in overleg met de Federale Staat."

Geen architectuurpresentatie
Het stedenbouwkundig basismodel is geen architectuurpresentatie, weten de planners. "Wat getoond wordt, zijn eigenlijk de puzzelstukken van een puzzel zonder afbeelding. "Het is een stedenbouwkundige visie op de transformatie van een onsamenhangende site (onelegante gebouwen, openluchtparkings, braakliggende terreinen, sluipwegen,…) tot een harmonische nieuwe wijk, ingebed in haar onmiddellijke omgeving."

In cijfers (volgens Le Soir):

12.000 parkeerplaatsen

900 miljoen euro investering

500 tot 750 woningen

70.000 m2 shopping

16.000 m2 ontspanning (onder meer 5.000 bioscoopzitjes)

19.000 m2 kantoren

Minstens 500 hotelkamers (20.000 m2)

Concert- en spektakelzaal voor 15.000 mensen

Congrescentrum met min. 3.500 plaatsen

Heizel

De Heizelvlakte zal de volgende jaren ingrijpend veranderen. Alle onze berichtgeving over een van Brussels grootste stedenbouwkundige uitdagingen vindt u hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?