Zwerfvuil in de berm

| Zwerfvuil in de berm.

Op de gemeenteraad van de stad Brussel is maandagavond beslist dat de stad lid wordt van de Statiegeldalliantie. De stad sluit zich zo aan bij andere verenigingen, bedrijven en steden die pleiten voor een structurele oplossing voor zwerfvuil en een gezamenlijk beleid vóór statiegeld op blikjes en plastic flessen.

In 2022 zamelden de straatvegers van stad Brussel 2.334 ton aan sluikstortafval in. Blikjes en flessen maken ongeveer 40 procent uit van het volume van al het zwerfvuil. De Statiegeldalliantie verenigt sinds 2017 iedereen, van gemeenten tot bedrijven of milieuorganisaties, die het zwerfafval beu is. De vraag van de Statiegeldalliantie aan de regeringen van de Belgische gewesten Vlaanderen, Brussel en Wallonië is om het statiegeldsysteem in te voeren voor drankblikjes en grote en kleine plastic drankflessen.

De stad Brussel engageert zich nu om die boodschap uit te dragen naar het Brussels gewest toe. Het zal ook verschillende acties ondernemen. Zo komt er een informatie-, preventie- en bewustmakingscampagne in het bewonerskrantje "Brusseleir", wordt het logo van de Statiegeldalliantie gebruikt bij evenementen georganiseerd door de stad en wordt de sortering van PET-flessen en blikjes versterkt.

De motie om de stad Brussel lid te laten worden van de Statiegeldalliantie werd ingediend door meerdere fractieleiders van de partijen in de gemeenteraad. N-VA en de liberale fractie Open VLD waren niet bij de indieners, en zij onthielden zich dan ook bij de stemming. Voor de liberalen is de netheid nog geen prioriteit van de huidige meerderheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , statiegeld , gemeenteraad Stad Brussel , zwerfvuil

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni