Brussel zet het nieuwe jaar in met lasershow in plaats van vuurwerk

© michaeluytersp
| Dit jaar door corona geen traditioneel vuurwerk op oudejaarsavond maar wel een lasershow.

Het traditionele vuurwerk op oudejaarsavond kan door de coronacrisis niet doorgaan. In de plaats daarvan komt er een lasershow die de verschillende delen van de stad met elkaar zal verbinden en die mensen via een stream kunnen bewonderen. Burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close (PS) wilde absoluut dat er een alternatief werd gevonden. “Iedereen kan in deze tijden wel een klein verzetje gebruiken.”

Op 31 december zal de skyline van Brussel tussen 23.15 uur en middernacht opgelicht worden door een lasershow. Die vervangt het gebruikelijke vuurwerk aan het Warandepark en de Heizel. Het spektakel zal live te volgen zijn op de Facebookpagina van de Stad Brussel, de toeristische dienst visit.brussels en op de Facebookpagina van BRUZZ.

‘Klein verzetje niet van de mensen afnemen’

Burgemeester Philippe Close (PS) stond erop dat ook het coronajaar 2020 afgesloten werd met een positieve noot. “Niets organiseren is nooit aan de orde geweest. In deze barre tijden is het belangrijk om de mensen dit kleine verzetje niet af te nemen.”

“Mentaal kan dat een opkikker zijn. De lasershow is bovendien het perfecte alternatief, want je kan alles zonder problemen van thuis uit volgen. Het is absoluut niet de bedoeling om hiervoor de straat op te gaan.”

‘Blijf in uw kot’ blijft als slagzin dus ook op oudejaarsavond van toepassing. Daarom start het evenement ook pas om 23 uur, wanneer de avondklok al is ingegaan. Close is ervan overtuigd dat de meeste mensen dit ook zullen respecteren.

“Er zullen altijd wel een paar Brusselaars zijn die zich niet aan de regels houden. Maar die zullen dan terecht gewezen worden door de politie. De ordediensten zullen alle middelen inzetten om het nieuwe jaar zo rustig mogelijk in te zetten.”

Verrassing om kwart voor twaalf

De lasershow moet ook de cultuursector een hart onder de riem steken. Door de lockdown en de lege zalen krijgt die rake klappen. “Het DNA van deze stad is voor een groot deel opgebouwd uit de vele culturele activiteiten die hier doorgaan. Er komt een tijd dat we daar opnieuw met zijn allen aan zullen kunnen deelnemen, en daar willen we met dit initiatief op symbolische wijze aan herinneren,” klinkt Close bijna filosofisch.

Om kwart voor twaalf heeft het lichtspektakel een verrassing in petto. "Maar voor wie daar benieuwd naar is, zit er niets anders op dan te kijken," geeft de burgemeester zijn geheim nog niet prijs. Volgend jaar hoopt hij wel opnieuw te kunnen genieten van een echt vuurwerk. "Uiteraard, want er gaat niets boven een artisanaal vuurwerk. Dat spreekt voor zich."

Volg het spektakel op donderdag 31 december vanaf 23.15 uur live op onze Facebookpagina.

Bekijk hieronder het interview met burgemeester Close over de lasershow:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?