Brussel zet nieuwe gerechtelijke stappen tegen geluidshinder Brussels Airport

© PhotoNews
| Een vliegtuig van Brussels Airlines op Brussels Airport in Zaventem.

Het Brussels gewest stapt opnieuw naar de rechter om de federale regering tot actie aan te manen in het dossier van de geluidshinder rond de luchthaven van Zaventem. Dat heeft Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) woensdag verklaard op de Franstalige nieuwszender LN24.

Brussel vordert al sinds maart elke maand dwangsommen van de federale regering. Het gewest steunt daarvoor op een Brussels vonnis. Dat verbood voor een periode van achttien maanden elke toename van het aantal inbreuken tegen het Brussels besluit uit 1999 dat geluidsnormen oplegt, voor de vluchten die vertrekken vanop de Kanaal- en de Ringroute en voor de aankomsten op piste 01. Als referentiejaar geldt 2017.

"We gaan niet naar de rechter voor ons plezier. Elke maand is de situatie slechter dan in 2017. We zitten aan 6 miljoen euro aan dwangsommen. We kunnen tot 9 miljoen euro gaan, maar blijkbaar is dat niet genoeg. De dwangsommen zijn opgelegd om een gedragswijziging teweeg te brengen en om er voor te zorgen dat de Brusselaars, en eigenlijk iedereen, minder geluidshinder ondergaan, maar ze werken niet", aldus minister Maron.

De nieuwe gerechtelijke stappen moeten "eventueel tot hogere dwangsommen" leiden, maar ook tot een effectenstudie met alternatieve oplossingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?