Brusselaar blijft de jongste van het land

© PhotoNews
| Zomers onweer in Brussel, voor jong én oud.

Brussel blijft het jongste gewest van het land. Het levert maar liefst 7 van de 10 jongste gemeenten van België. Het merendeel hiervan ligt voornamelijk in de kanaalzone. Watermaal-Bosvoorde blijft de oudste gemeente.

Net als de afgelopen jaren blijft Sint-Joost-ten-Node de jongste gemeente van Brussel met een gemiddelde leeftijd van 34,53 jaar. De voorsprong op Schaarbeek, dat met 34,88 jaar voor de tweede plaats tekent, is nipt. Sint-Jans-Molenbeek pakt brons. De burger is daar gemiddeld exact 35 jaar oud. Koekelberg en Brussel volgen op respectievelijk plaats 4 en 5. "Wanneer je de woonprijzen van deze gemeenten naast bijvoorbeeld die van Ukkel legt zijn ze relatief goedkoop, en dus betaalbaarder voor jonge inwijkelingen", verklaart professor emeritus Patrick Deboosere (VUB).

Verrassen doet ook Watermaal-Bosvoorde niet. Met 42,25 jaar blijft het nog steeds de oudste gemeente, maar daalt de leeftijd met 0,25 ten aanzien van 2013. Ook in Ukkel, Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe is men gemiddeld meer dan 40 jaar oud.

Dat een gemeente niet tot de categorie met een hoge gemiddelde leeftijd behoort, betekent niet noodzakelijk dat er niet veel pensioengerechtigden kunnen wonen. Vanuit deze optiek tellen respectievelijk Brussel, Ukkel, Anderlecht, Schaarbeek en Molenbeek de meeste 65+'ers.

De Belgische situatie onder de loep

Voor het gewest geldt een gemiddelde van 37,47 jaar. Ter vergelijking: in Wallonië is dit 41,27 jaar en in Vlaanderen zelfs 42,61 jaar. De vergrijzing slaat momenteel in Brussel dus minder hard toe dan elders is het land. Statbel, het Belgische statistiekbureau, ziet deze tendens trouwens verder evolueren tot 2070. Hoewel de vergrijzing over heel het land zal toenemen tegen dan, wordt voorspeld dat ze in het Brussels Gewest veel gestager gaat verlopen dan elders.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Sint-Joost-ten-Node, Molenbeek, Schaarbeek, Koekelberg, Brussel, Anderlecht en Sint-Gillis samen garant staan voor 7 van de 10 plaatsen in de lijst van de jongste gemeenten van België. Noch dat er geen enkele uit Brussel voorkomt in de top 20 met de oudste bevolking van het land.

Professor Deboosere: "Historisch gezien was Brussel tot 1990 het gewest met de oudste bevolking. Maar vanaf 1995 en zeker vanaf 2000 zijn veel jonge mensen naar de Brusselse regio beginnen trekken." Omdat het aantal mensen die hogere studies aanvat steeds toeneemt. Na hun studententijd blijven ze meestal ook nog een aantal jaar plakken. Bij oudere mensen, of mensen met kinderen valt dan weer de omgekeerde tendens op: zij verhuizen weg uit Brussel, en zoeken vaak de rand op. Ook het stijgend geboortecijfer in het Brusselse draagt bij tot de verklaring.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?