© TikTok @ed.people | Ed spreekt mensen op straat aan die hem een dansstijl aanleren.

Brusselaar Ed People laat wereld dansen: ‘Dansen verbindt’

NL
© BRUZZ
22/10/2022

“Kan je mij je favoriete dansje aanleren?” Die vraag stelt Brusselaar Ed People bijna elke dag aan mensen op straat. Intussen heeft hij meer dan een miljoen volgers op TikTok en 327.000 fans op Instagram.

Salsa, charleston, wals, rock, hiphop, maar ook folk- en traditionele dansen: het TikTok- en Instagramaccount @ed.people staat er vol mee. De 29-jarige Brusselaar Edouard, kort Ed, ontmoet dagelijks mensen op straat die hem hun favoriete danspasje aanleren. Dat resulteert in ludieke video’s die mensen wereldwijd aanspreken.

“Tijdens de coronacrisis moest ik niet alleen mijn dj- en muziekcarrière stopzetten, maar ook mijn favoriete hobby salsa,” vertelt Ed aan BRUZZ. “Ik wist niet hoe lang de crisis nog zou duren en ik wilde op zoek gaan naar iets anders.”

Hoe kwam je dan op het idee om TikTok-filmpjes te maken?
Ed:
In maart 2021 werden de coronamaatregelen versoepeld en mochten mensen opnieuw samenkomen in parken. Tijdens een wandeling zag ik een vrouw de charleston dansen terwijl twee mannen haar muzikaal begeleidden. Haar outfit leek net uit de jaren 20 te komen. Dat trok mij aan. Ik vroeg haar om me de dans aan te leren en maakte er een video van. Thuis bewerkte ik de video, maakte een TikTok-account aan en postte het online.

En toen ging de video viraal?
Ed:
Ja, binnen de 24 uur was de video al 90.000 keer bekeken. Dat was hallucinant, want het account was gloednieuw en ik had nog geen volgers. In de vijfde video die ik postte, dans ik de twist met een roodharige, bejaarde vrouw. Die behaalde 1 miljoen kijkers.

Wat maakt de video’s zo aantrekkelijk?
Ed:
Mij persoonlijk laten ze me opleven. Ik hou ervan om met mensen te praten en te dansen. Maar niet alleen ik word er gelukkig van, ook de mensen waarmee ik dat korte moment deel en de mensen die de video’s zien. Dansen verbindt. Ik ontmoet mensen die Marokkaans of Pakistaans zijn en via hun dans leer ik meer over de cultuur en de persoon.

Dansen verbindt. Ik ontmoet mensen die Marokkaans of Pakistaans zijn en via hun dans leer ik meer over de cultuur en de persoon.

Ed People

Hoe lang duurt het voor je een danspas aanleert?
Ed:
Dat varieert. Als ik al bekend ben met de dansstijl duurt het soms maar een paar minuten. Als ik de stijl niet ken, kan het wel eens meer dan een uur duren. Dat is bijvoorbeeld het geval met Zuidoost-Aziatische dansstijlen zoals traditionele Cambodjaanse of Thaise dansen. Bij een Mexicaanse dans heb ik er ooit eens meer dan zes uur over gedaan.

Wanneer spreek je iemand aan?
Ed:
Ik ben heel gemakkelijk aangetrokken tot hoe iemand eruit ziet of welke vibe ze hebben. Als iemand een interessante stijl heeft, stap ik op hen af. Mensen beseffen vaak niet hoe geweldig ze zijn.

Vind je gemakkelijk mensen die met je willen dansen?
Ed:
Drie op de vier mensen die ik aanspreek, wil het niet doen. Dat komt omdat het dan niet goed uitkomt, of ze houden niet van sociale media, of ze hebben medische redenen. Dat respecteer ik ook. Een op de vier zegt wel ja.

Veel van je video’s zijn in Brussel opgenomen.
Ed:
Dat klopt, ik hou ook van mijn stad. Maar eigenlijk hou ik van België. Er zijn ook video’s opgenomen in Leuven, Gent of Waalse steden, of in het buitenland.

Verdien je geld met je video’s?
Ed:
Ja, het is mijn fulltime job nu. Ik heb geluk gehad dat de video’s zo snel verspreid zijn geraakt en dat het genoeg brood op de plank brengt. Sommige video’s worden bijvoorbeeld gesponsord.

Wat is je favoriete video?
Ed:
Moeilijke vraag. De eerste video die viraal ging, die met de roodharige oma, is heel belangrijk voor mij. De video met Omar, een Egyptenaar die ik in Nederland ontmoette, vind ik ook leuk omdat dat een nieuw format opleverde. In de eerste video’s doe ik één pasje met verschillende mensen, met Omar deed ik meerdere pasjes. Oh, of de video met Swingdance Opa, waar ik de twist mee danste. Met hem heb ik nog altijd contact.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Ed People, dansstijl, TikTok

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie