Brusselaar overleden bij vliegtuigcrash in Ethiopië

© Karim Saafi via Facebook
| "Hij was een buitengewone man, dit is een enorm verlies," zegt oud-schepen in Molenbeek Ahmed El Khannouss.

Karim Saafi, een 38-jarige Brusselaar, is overleden tijdens de vliegtuigcrash in Ethiopië van zondag. Saafi was zeer actief in het verenigingsleven, onder andere in Brussel Stad en Molenbeek.

Saafi was geboren in Tunesië, had de Franse nationaliteit maar woonde in Sint-Gillis. Hij had gestudeerd bij Solvay in Brussel en had zich daarna ingezet in het verenigingsleven, in het bijzonder in verenigingen die diversiteit promoten. Hij was co-voorzitter van een organisatie African Diaspora Youth Forum in Europe, een netwerkorganisatie die onder andere ondernemerschap bij mensen met Afrikaanse roots stimuleert en ondersteunt.

"Ik heb geen woorden," schrijft Rachael Moore, voorzitster van het Brusselse holebi-centrum Rainbow House op sociaalnetwerksite Facebook. De twee werkten nauw samen. "Ik weet alleen dat ik een broer ben verloren die zijn leven heeft gegeven voor de erkenning en de verbetering van de Afrikaanse diaspora in Europa en Afrika."

'Enorm verlies'

Ook oud-schepen in Molenbeek, Ahmed El Khanouss (CDH), reageert verbijsterd. In de krant La Capitale spreekt hij over "een enorm verlies." El Khanouss werkte samen met Saafi vlak na de aanslagen in Parijs van 13 november 2015 en Brussel van 22 maart 2016, toen Molenbeek in één adem werd genoemd met moslimterrorisme.

"Het is dankzij hem en Yassine Belattar dat we naar de Bataclan (de Parijse concertzaal waar islamistische terroristen 89 mensen vermoordden, red.) zijn gegaan met enkele Maghrebijnse Molenbeekse jongeren," zegt hij. "We hebben zelfs François Hollande ontmoet. Karim leidde verschillende projecten, ook hier in Molenbeek. Hij was een buitengewone man."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?