Brusselaars en experten tonen expo met oplossingen voor overstromingen

© PhotoNews
| Augustus 2011: wateroverlast in Brussel.

Overstromingen blijven ook in Brussel een probleem en om dat aan te kaarten lanceert Brusseau in samenwerking met Brusselse inwoners donderdag de tentoonstelling "Brussel, gevoelig voor water" in LaVallée in Molenbeek. Nog tot en met 15 december kan het publiek er ontdekken hoe een participatief project leidde tot concrete visies en oplossingen in bepaalde Brusselse gebieden.

Het project Brusseau heeft als doel experten en spelers op het terrein samen te brengen voor een diagnose, maar ook voor nieuwe visies en inrichtingsvoorstellen in de overstromingsrijke gebieden in de hoofdstad. Er werd hiervoor gewerkt rond drie proefzones: de omgeving van het Boudewijnpark in Jette, de buurt van het Sint-Denijsplein en het park rond abdij van Vorst in het zuiden van Vorst, en het noorden van Vorst, waar een stedelijk renovatieproject loopt.

"Er is een gedeelde expertise met de bewoners van de wijken. Zij weten goed waar de problemen zich voordoen bij hevige regenval en krijgen hun zegje in de manier waarop regenwater beheerd wordt", vertelt Boud Verbeiren van Brusseau. De tentoonstelling biedt een overzicht van het afgelegde participatief project.

Er is beeldmateriaal te zien van de verkennende wandelingen en de daaruit ontstane kaarten met de problemen, opportuniteiten en mogelijke inrichtingen van de onderzochte gebieden. Daaruit vloeien ook kwantitatieve schattingen en demonstraties van de gebruikte materialen voort.

Ten slotte is er een interactieve inrichting waar de mensen mee kunnen experimenteren en in zekere zin met het water kunnen spelen. De tentoonstelling is elke week van woensdag tot zaterdag en van 10 tot 19 uur te bezoeken.

November 2010: wateroverlast in Brussel. De sluis van Molenbeek aan de Ninoofsepoort kan het vele water nauwelijks tegenhouden
© PhotoNews
| November 2010: wateroverlast in Brussel. De sluis van Molenbeek aan de Ninoofsepoort kan het vele water nauwelijks tegenhouden.
Augustus 2011: wateroverlast in Jette
© PhotoNews
| Augustus 2011: wateroverlast in Jette.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?