Brusselfan Tom Bonte naar Beursschouwburg

Tom Bonte, de man die in 2012 de nieuwe artistieke leider van de Beursschouwburg wordt, heeft een bijzondere band met Brussel en ziet de schouwburg als het kloppende hart van de stad.

Tom Bonte (33) begint in april te schrijven aan het nieuwe beleidsplan voor de Beursschouwburg, waar hij in april 2012 de artistieke leiding van Cis Bierinckx overneemt.

Eerder werkte Bonte als programmasamensteller dans en theater in deSingel in Antwerpen en De Vooruit in Gent, maar hij blijkt Brussel goed te kennen. Bonte: "Voor mij wordt dit een blije terugkeer naar de stad waar mijn hart ligt. Ik heb lang en graag in Brussel gewoond en ben eigenlijk pas een jaar geleden naar Gent verhuisd, om praktische redenen. Daarvoor pendelde ik."

Stadslegende
Bonte is dus ook vertrouwd met de recente geschiedenis van de Beursschouwburg. "De periode vóór de verbouwing heb ik nog heel even meegemaakt, en ook aan de BSBbis-periode in de Kazernestraat heb ik heel goede herinneringen."

"De Beursschouwburg kan het kloppende hart van de stad zijn, en het is een aantrekkelijk idee om na Cis nog verdere stappen te zetten om het huis open te gooien."

Gaat Bonte misschien nog eens checken of die overdekte straat in het nieuwe gebouw toch niet af en toe gebruikt kan worden? "Ik ken alle praktische mogelijkheden en beperkingen nog niet in detail, maar ik ga dat zeker nog eens checken. Ik heb het gevoel dat er veel urban myths over het gebouw de ronde doen. Veranderende omstandigheden en specifieke projecten bieden misschien onvermoede mogelijkheden."

Hybride
Wat het programma betreft, vertrekt het verhaal van Bonte vanuit de podiumkunsten. Hij kent ook de meeste artiesten die in Brussel werken. Wordt het zaak de complementariteit met KVS en Kaaitheater te herdefiniëren, aangezien Bierinckx ook veel plaats maakte voor film, video, nieuwe media, beeldende kunst en muziek? Bonte: "De Beursschouwburg blijft een schouwburg en dus een huis om podiumkunsten in te presenteren. Maar ik denk dat het hybride karakter dat alle kunstvormen en dus ook de podiumkunsten vandaag typeert, bij uitstek in dit huis kan worden gedemonstreerd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Platenzaken: 'Vinylfreaks zijn een trouw publiek, die komen terug'
  • Brussel als zomerse pop-upstad
  • Kenza Isnasni, 18 jaar na de moord op haar ouders
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Á 92 ans, Jacqueline Mesmaeker fait l'objet d'une rétrospective
  • Superjazzfestival op je scherm
  • Musea gooien deuren weer open
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement