Brussels afval zal blijven opstapelen: ‘We volgen gewoon het reglement’

© Peter Dhondt-BRUZZ
| 22 november 2019: vuilniszakken op en langs het fietspad aan de Poincarélaan.

Sinds maandag stapelen de vuilniszakken zich op in de Brusselse straten door acties bij de afvalophalers. Een rondvraag bij de vakbond geeft aan dat de problemen met de ophaling nog tot het sociaal overleg op 5 december zullen blijven duren.

“Dit is geen staking, dit zijn geen acties, wij volgen gewoon het arbeidsreglement en het reglement voor de vuilnisophaling,” aldus Michel Piersoul van de vakbond VSOA. “Dat wil zeggen dat we maar één zak per keer optillen, stipt onze pauzes nemen en enkel oversteken waar het mag.”

Het twistpunt tussen de directie en de werkvloer is de fini fini-regeling. Volgens die regel mag een ploeg naar huis als ze vroeger klaar zijn én als er dertig procent van de andere ploegen al terug is in het depot. De directie wil de regeling herbekijken tijdens het sociaal overleg op 5 december.

“De regeling zorgt ervoor dat de vuilnisophalers te snel te werk gaan”, zegt woordvoerder van Net Brussel Etienne Cornesse. “Bovendien is de druk hoog door het verkeer in Brussel en de toename van het aantal afgelegde kilometers door de ophalers na de hervormingen in 2017."

Alternatieve communicatie

Volgens Piersoul tonen de acties juist dat werken volgens het reglement onmogelijk is en er zo veel vuilnis blijft staan. “Bovendien werken wij niet té snel omdat we sneller naar huis willen, maar omdat de tram, of uw lezer in hun auto op weg naar hun werk zit en ongeduldig is! En dan willen ze nog het voordeel dat we van ons harde werk halen van ons afnemen."

Het is vooralsnog niet duidelijk of het sociaal overleg vervroegd zal worden. Volgens Piersoul gaat de communicatie tussen enerzijds de directie en het kabinet, en anderzijds de mensen op de werkvloer volledig de mist in: “De directie respecteert ons totaal niet en bij het kabinet geeft niemand thuis. Ik weet niet of die groenen (red., Alain Maron van Ecolo is de bevoegde minister) een revolutionair soort communicatiemiddel gebruiken maar daar hebben ze ons alleszins niets over gezegd”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?