Sven Gatz (Open VLD), Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Financiën, Begroting, Openbaar Ambt, de Promotie van Meertaligheid en van het Imago van Brussel.

Brussels Gewest behoudt AA-rating van kredietbeoordelaar

© Belga
05/10/2020

Kredietbeoordelaar Standard and Poor's (S&P) behoudt in de jaarlijkse evaluatie van de kredietwaardigheid van het Brussels Gewest zijn AA-rating, maar stelt het perspectief wel bij van 'stabiel' naar 'negatief'. Dat kondigde Brussels minister van Financiën Sven Gatz maandag aan in antwoord op een interpellatie van DéFI-parlementslid Emmanuel De Bock.

"Ik ben tevreden dat de rating standhoudt ondanks erg moeilijke tijden. We kampen met een ongeziene gezondheidscrisis en ook de daling van de fiscale ontvangsten speelt een rol in de bijstelling van Standard & Poors. Met de AA-rating toont het bureau wel dat ze nog steeds veel vertrouwen heeft in de manier waarop de financiën in Brussel beheerd worden", stelt de Open Vld-minister.

Het is volgens hem niet ongebruikelijk dat in moeilijke sociaaleconomische tijden het perspectief van kredietbeoordelaar S&P wordt bijgesteld. Dat geldt trouwens ook voor andere grote internationale steden zoals Rome en Parijs, aldus Gatz.

Positieve evaluatie sinds 1995

Vorig jaar, in september 2019 kreeg het Brussels Gewest een AA/Stabiel-rating van S&P. De kredietbeoordelaar prees het gewest omwille van zijn zeer proactief en bekwaam financieel management dat over een zeer sterke capaciteit beschikt om aan de financiële verplichtingen tegemoet te komen.

"We gaan uiteraard ons uiterste best doen om, ook in tijden van crisis, de begroting onder controle te houden. Sinds 1995 heeft het gewest een positieve evaluatie gekend van S&P. Een uitstekend financieel beheer en het aanhouden van een doelgericht budgettair beleid, staan ook nu voorop," zegt minister Gatz.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Standard & Poor's

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni