Brussels gewest telt 8.000 extra inwoners in 2019

© Ivan Put

Volgens het Rijksregister wonen er vandaag 1.220.007 mensen in het Brussels gewest. Dat zijn er 8.272 meer dan vorig jaar. De bevolkingsgroei is het sterkst in Anderlecht en Evere.

De cijfers zijn een weergave van 1 november 2019, vergeleken met dezelfde dag een jaar eerder. Daarover bericht RTBF vrijdag.

Brussel-Stad blijft de grootste gemeente met 185.701 inwoners, verdeeld over Brussel, Laken en Neder-over-Heembeek. Schaarbeek volgt op de tweede plaats met 132.813 inwoners. Voor het eerst gaat de gemeente er lichtjes op achteruit, met 416 minder inwoners dan vorig jaar. De derde grootste gemeente is Anderlecht, die de kaap van 120.000 inwoners voorbijsteekt. Behalve Anderlecht groeit ook Evere met meer dan 1.000 inwoners in een jaar tijd.

Toch zijn die 8.000 extra Brusselaars niet bijzonder veel, zegt demograaf Patrick Deboosere (VUB). "Dat is een groei van 0,6 procent, wat iets hoger ligt dan de voorbije twee jaren, maar heel wat lager dan de jaren voordien."

De voornaamste reden voor de bevolkingsgroei blijven de hogere geboortecijfers dan sterftecijfers. Daarnaast speelt immigratie mee, maar dat is heel wat onregelmatiger, zegt Deboosere. "Het lijkt misschien of er vandaag meer mensen toekomen omdat migratie sterk in de media komt, maar dat is niet zo." Hij wijst op een grotere toestroom uit Oost-Europa na de uitbreiding van de Europese Unie in 2004 en uit Zuid-Europa na de economische crisis van 2008.

Brussel ziet bovendien meer mensen vertrekken naar de andere gewesten dan dat er toekomen. Dat was de voorbije jaren zo en blijft aanhouden. Deboosere noemt het geen stadsvlucht. "Het zijn vaak mensen die wel in de stad willen wonen, maar het onbetaalbaar vinden. Zij trekken richting Ninove en Aalst of richting de stadsrand."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?