Brussels gewest wil duidelijkheid over 'illegale' GAS-boetes

© Greet Geypen

Het Brussels gewest verwacht van de federale regering dat ze duidelijkheid schept over de GAS-boetes rond social distancing. Maandag liet minister van Justitie Koen Geens in De Standaard verstaan dat de GAS-boetes illegaal zijn maar dat hij met zijn collega van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem aan een oplossing werkt.

Om de coronamaatregelen te respecteren kunnen Brusselse politieagenten een proces-verbaal opstellen met een onmiddellijke inning in het klassieke strafrechtelijk kader. Maar ze kunnen ook een GAS-boete opleggen, wat een soepeler instrument is en voor minder werklast bij parketten en rechtbanken zorgt.

Die beslissing werd vrijdagavond aangekondigd na de Brusselse veiligheidsraad (Cores) met de minister-president, de burgemeesters en korpschef van de zes Brusselse politiezones. Maar er kan een wettelijk probleem opduiken, aangezien de gemeentelijke GAS-boetes niet opgelegd kunnen worden voor overtredingen van de federale afstandsregels.

Daarom is een wettelijke basis nodig, erkende Geens, voor wie een tijdelijke uitzondering voor de coronamaatregelen kan gemaakt worden. "Er is een vraag van de Cores om GAS-boetes te kunnen uitschrijven en dat verzoek is overgemaakt aan de federale regering. We wachten op een antwoord", klinkt het op het kabinet van minister-president Rudi Vervoort. Maar dat betekent niet dat de uitgeschreven GAS-boetes vervallen, aldus nog het kabinet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?