Oekraïense vluchtelingen in de rij voor het aanmeldcentrum in maart dit jaar

Brussels Gewest wil eind december 1.600 Oekraïners tijdelijk onderkomen bieden

KVDP
© Belga - BRUZZ
06/10/2022

Het Brussels Gewest moet eind dit jaar in totaal 1.600 Oekraïense vluchtelingen een tijdelijk onderkomen kunnen aanbieden. Tot nu toe zijn in het Brussels Gewest vijf collectieve opvangcentra geopend waar in totaal 318 mensen verblijven. Eind oktober openen vier nieuwe gebouwen de deuren, waarmee de totale verblijfscapaciteit in het Gewest op 556 bedden komt.

Begin september stonden in Brussel 8.500 Oekraïners met een tijdelijk beschermingsstatuut geregistreerd. "Na de noodopvang is het belangrijk dat deze mensen aansluiting vinden bij onze maatschappij, maar dat vereist begeleiding naar zo duurzaam mogelijke huisvesting, toegang tot gezondheidszorg, werk en onderwijs," aldus de Brusselse regering.

Ook al voorziet het verblijfsaanbod op de markt in de behoeften van een deel van de nieuwkomers, toch was de solidariteit van de vele Brusselaars die Oekraïense vluchtelingen thuis hebben opgevangen essentieel, stelt de Brusselse regering. De gewestelijke instellingen van hun kant bekeken alle mogelijke manieren om verblijfplaatsen te creëren en de gemeenten werkten met steun van het Brussels gewest en de diensten van Bruss'help aan de begeleiding van de burgers die onderdak verzorgen en de opgevangen mensen.

Daartoe richtte het gewest het gewestelijk platform "BeMyGuest" op, waar burgers hun accommodatieaanbod kunnen aanmelden en de gemeenten dit aanbod kunnen koppelen aan de vraag naar accommodatie.

Daarnaast werkt een gewestelijke werkgroep aan tijdelijke verblijfsoplossingen: op het vlak van collectieve huisvesting zijn ondertussen vijf collectieve verblijfscentra operationeel, waar samen 318 personen zijn ondergebracht. Het gaat om vier hotels en een geconverteerd kantoorgebouw waarvan de capaciteit nog wordt uitgebreid.

1.600 plaatsen

Tegen eind oktober openen vier nieuwe gebouwen de deuren, wat de totale verblijfscapaciteit in het Gewest op 556 bedden brengt. Nog vóór eind december 2022 moeten de lopende werken verblijfruimte bieden aan in totaal 1.600 mensen, onder meer in één van de 150 tijdelijke verblijfsmodules die de werkgroep voorziet.

Diezelfde werkgroep zorgde er ook voor dat begin oktober een iets atypischer project de deuren kon openen in een gebouw dat de projectontwikkelaar Alides ter beschikking stelt. Het is een gemeenschapscentrum dat het in de steigers staande collectieve verblijfsaanbod verbreedt met gemeenschapsruimten beheerd door de vluchtelingen zelf.

Het centrum wordt beheerd door het Vluchtelingencomité Ukrainian Voices. Alides stelt de gewestelijke werkgroep ook een gebouw ter beschikking waar tegen december 2022 een honderdtal personen opgevangen kan worden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni