© Ivan Put

Brussels Gewest zoekt 200 coronaspeurders

TDN
© Belga - BRUZZ
21/04/2020

Vlaanderen, Brussel en Wallonië gaan samen in totaal 2.000 speurders opleiden die mee moeten helpen de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het gaat om zogenaamde 'contact tracers', die nagaan met wie besmette personen contact hebben gehad. Het Brussels Gewest gaat op zoek naar 200 coronaspeurders.

Dat schrijft de krant De Tijd dinsdag.

Zolang er geen vaccin is, is door de besmettelijkheid van het coronavirus een onbezorgde terugkeer naar de normaliteit niet mogelijk. Als het normale leven gewoon zou worden hervat, dreigt het virus zich snel te verspreiden en kunnen onze ziekenhuizen al binnen enkele weken op hun maximumcapaciteit botsen. Een nieuwe lockdown is dan onvermijdelijk.

Deel van exitstrategie

Het is een van de bekommernissen van de Nationale Veiligheidsraad, die zich vrijdag buigt over de afbouw van de coronamaatregelen. Of daar beslissingen vallen, is nog koffiedik kijken. Het staat vast dat het opsporen en testen van potentieel besmette mensen centraal zal staan in de exitstrategie. Daarom zoekt ons land contact tracers.

Dat zijn mensen die nagaan met wie besmette personen contact hebben gehad. Vervolgens zoeken ze die contactpersonen op en vragen ze zich te laten testen. Wie positief test, moet twee weken in quaran­taine blijven. Het idee waait over uit Aziatische landen, waar bij besmette personen via apps en manueel opzoekwerk nagegaan met wie ze contact hebben gehad.

Zowat alle Europese landen willen dat model overnemen. Deels moet dat gebeuren via een app die bijhoudt met wie een besmette persoon contact heeft gehad. Maar de overheid gaat ook op zoek naar 2.000 ‘contacttracers’ die mogelijk besmette personen moeten opsporen. Dat is één speurder per 5.500 Belgen.

Vertraging in zoektocht

Voor het opsporen van potentieel besmette personen zijn de deelstaten bevoegd, het testen is een bevoegdheid van de federale overheid. Die versplintering van bevoegdheden zorgt ervoor dat België wat vertraging opliep. Maandag gaven de bevoegde ministers het startschot in de zoektocht naar de contacttracers. Vlaanderen heeft 1.200 speurders nodig, Wallonië 600 en Brussel 200.

Ook de corona-­app staat in zijn kinderschoenen, wegens technische redenen en privacybekommernissen. Zo’n app moet registreren met wie een gebruiker in contact komt. Als iemand positief test op corona, moet die persoon dat aangeven en worden alle contactpersonen automatisch gewaarschuwd. Die moeten zich dan isoleren en zich laten testen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, coronaspeurders, contact tracers, coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni