Brussels huisvuil blijft liggen door staking

Indien de directie van Net Brussel, dat instaat voor de huisvuilophaling in de hoofdstad, niet met interessante voorstellen komt, volgen er dinsdag opnieuw stakingen. Dat laten de vakbonden weten. Maandagmorgen werd er door werknemers van Net Brussel gestaakt en reed een groot deel van de vrachtwagens niet uit. De vakbonden raden intussen aan de vuilniszakken terug binnen te nemen.

 

Aan de drie grote depots Triomf, Neder-Over-Heembeek en Vorst werden er maandagmorgen blokkades opgesteld. Met name de huisvuilophalingen die niet in het arbeidsreglement waren voorzien, die van 6.00 uur en 6.30 uur, werden door de stakers geviseerd.

"We willen duidelijk maken dat er nog wijzigingen nodig zijn aan de huidige situatie waar er te weinig personeel en vrachtwagens zijn. Het is nu aan de directie", vertelt Patrice De Brandt, secretaris van de Franstalige christelijke overheidsvakbond.

"We zijn op zich niet tegen de nieuwe regeling", vult Di Martinelli van het ACOD aan. "Maar wel tegen het feit dat de mensen na hun shift ook nog eens de verkeerd buitengezette vuilzakken moeten ophalen. De mensen zitten op hun tandvlees, dit kan zo niet verder."

Staatssecretaris verrast door acties
Brussels staatssecretaris voor Openbare Netheid en Vuilnisophaling en -verwerking Fadila Laanan (PS) is verrast en betreurt de staking aangezien de gesprekken met de vakbonden over de hervorming nog bezig zijn. Op 27 maart is er een volgende vergadering. "Ik ben een vrouw van de dialoog, niet van het conflict. Ik ben ervan overtuigd dat een constructieve dialoog de belangen van de werknemers en de inwoners kan verzoenen", aldus Laanan.

Ze heeft extra personeel beloofd, maar dat is voor de bonden niet genoeg. "Zo zijn er bijvoorbeeld geen lokalen voor dat extra personeel. We willen de hervorming dan ook ten gronde bespreken", besluit Di Martinelli.

Door de acties zijn alle 19 Brusselse gemeenten getroffen. Het huisvuil zal vandaag dan ook blijven liggen. Di Martinelli raadt aan de vuilniszakken terug binnen te nemen, iets wat door de woordvoerder van staatssecretaris voor Openbare Netheid Fadila Laanan (PS) wordt bijgetreden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Leraar in Laken aangevallen door leerling

samenleving 1518096645

Nieuws uit Brussel in je mailbox?