Brussels opvangcentrum voor vrouwen dreigt te sluiten

© Sister's House

Het burgerplatform voor steun aan de vluchtelingen trekt aan de alarmbel, want op 29 februari sluit het Sisters's House, een opvangcentrum voor vrouwen in Elsene. Om die reden lanceert het burgerplatform nu een oproep om snel een nieuw gebouw te vinden voor de vrouwenopvang.

Het Sister's House kan elke dag een dertigtal vrouwen herbergen. Daarbovenop mogen er dagelijks nog gemiddeld 38 vrouwen bij burgers logeren via het burgerplatform. De vaste plaatsen dreigen nu, in het midden van het Winterplan, weg te vallen.

Een groot probleem benadrukt het burgerplatform, want deze vrouwen, die deel uitmaken van de groep transitmigranten in Brussel, blijven vaak onzichtbaar. Dankzij de komst van het Sister's House werden deze vrouwen wel bereikt.

"Onze bezorgdheid groeit omdat er ondanks de nauwe samenwerking met de Brusselse gemeenten en het Brussels gewest zich geen oplossing aanbiedt in de zoektocht naar leegstaande gebouwen", stelt het burgerplatform.

Het Sister's House opende in november 2018 en kon sindsdien meer dan 450 dakloze migrantenvrouwen in Brussel onderdak geven voor in totaal 12.200 nachten. "De vrouwen zijn vaak geïsoleerd en wantrouwend en op hun reis worden ze dan nog geconfronteerd met misbruik en gendergerelateerd geweld. Als gevolg daarvan krijgen ze te maken met psycho-medische en sociaal-medische problemen", aldus het burgerplatform.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?