Brussels parlement zet licht op groen voor reorganisatie daklozenopvang

© Kris Hendrickx

Het Brussels parlement heeft vrijdagavond, meerderheid tegen oppositie, het licht op groen gezet voor de reorganisatie van de daklozenopvang in de hoofdstad.

Er komen twee organismen: NewSamusocial, dat de missies overneemt van de in opspraak gekomen vzw Samusocial en mensen helpt die op zoek zijn naar een onderkomen. Daarnaast wordt ook de vzw Bruss'Help opgericht. Die zal bevoegd zijn voor de coördinatie van alle hulpstructuren en zal de daklozen naar de verschillende diensten moet oriënteren.

De twee organismen zijn vzw's van publiek recht en zullen rekenschap moeten afleggen over hun activiteiten, inkomsten en uitgaven. De ministers Céline Fremault (cdH) en Pascal Smet (SP.A) werkten de ordonnnantie uit. Het doel is de begeleiding van daklozen naar een duurzaam onderkomen en de sociale re-integratie in een stad die een specifieke economische, demografische en migratiesituatie kent.

Groen stemde tegen. “De ordonnantie ontbreekt elke ambitie en gaat regelrecht in tegen de aanbevelingen die de onderzoekscommissie Samusocial maakte”, besluit Arnaud Verstraete, Brussels Parlementslid voor Groen. “Ze geeft de noodopvang, en meer bepaald Samusocial, een ongelimiteerde garantie op financiële steun van het Gewest. Bovendien moeten alle daklozenorganisaties in Brussel voortaan een vergunning vragen, béhalve Samusocial.”

De groenen roepen daarom op tot een meerjarenplan om het aantal daklozen in Brussel te verminderen. Daarbij moet het leeuwendeel van de budgetten geïnvesteerd worden in structurele oplossingen voor daklozen, en slechts een klein deel in noodopvang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?