Brussels parlementslid Ahidar wil ‘spookhuizen’ aanpakken

© Fouad Ahidar
| Fouad Ahidar (Vooruit/one.brussels) wil het aantal sancties voor eigenaars die hun pand laten leegstaan of verkrotten opdrijven.

Brussels parlementslid Fouad Ahidar (Vooruit/one.brussels) wil de leegstand op de Brusselse privémarkt aanpakken. Daarvoor heeft hij een speciale Halloween-actie uitgedacht. Mensen kunnen melding maken van zogenaamde ‘spookhuizen’ via Whatsapp of een QR-code op bijhorende poster. Die informatie zal dan gebruikt worden om het Gewest en betrokken gemeente op de hoogte stellen van het probleem.

Zo’n 20.000 van de 550.000 privéwoningen die Brussel rijk is, staan vandaag leeg. Ook bij de sociale huisvesting is er een aanhoudend probleem van leegstand vastgesteld. Daar zijn 3.500 van de 40.000 sociale woningen, of bijna 10 procent, onbewoond omdat ze gerenoveerd moeten worden.

QR-code en Whatsapp

Brussels parlementslid Fouad Ahidar (Vooruit/one.brussels) wil daar verandering in brengen en heeft daarvoor speciaal een Halloween-actie bedacht. Op verschillende plaatsen in de stad heeft hij posters opgehangen met daarop een QR-code.

Die kunnen mensen inscannen op hun smartphone en gebruiken om melding te maken van een zogenaamd ‘spookhuis’, een onbewoond huis. Daarnaast is er ook nog een telefoonnummer (0495/11.51.38) waarop burgers via Whatsapp een leegstaand pand kunnen doorgeven.

“Mensen staan vaak niet meer stil bij de leegstaande woningen in hun straat of wijken. Ik wil dat we samen meer stilstaan bij dit probleem. Het is niet normaal dat tienduizenden woningen al heel lang leegstaan terwijl Brusselaars met moeite een betaalbare woning vinden of zelfs noodgedwongen in een opvangtehuis of op straat slapen,” legt Ahidar uit.

“Leegstand is een oud zeer. De instrumenten om woningen snel op de markt te brengen zijn er al, maar ze moeten ook ingezet worden. Dit moet een prioriteit worden voor de Brusselse regering. Zo zullen duizenden mensen beter wonen en maken we samen Brussel leefbaarder.”

'Gewest en gemeenten aansporen tot actie'

Ahidar wil het aantal sancties voor eigenaars die hun pand laten leegstaan of verkrotten opdrijven. Met de lijst van woningen en huizen die de actie oplevert, wil het parlementslid het Gewest en de betrokken gemeenten informeren. In een tijdsspanne van een jaar na iedere melding hoopt hij zo de gebouw in kwestie opnieuw bewoond te krijgen.

“We moeten de Brusselse leegstandcel op volle kracht laten werken om leegstand te controleren en te beboeten. Dit kan door middel van het openbaar beheerrecht. We laten leegstaande woningen overnemen door het Brussels gewest, de woningen worden opgeknapt en verhuurd aan betaalbare prijzen. Sociale verhuurkantoren kunnen eigenaars ontlasten door al het werk over te nemen en dan verhuren aan sociale tarieven,” aldus Ahidar nog.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?