Brussels zorgpersoneel blijft betogen voor betere financiering van zorgsector

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Hoofdingang van het UZ Jette.

De vakbonden ACOD en ACV, verplegers en ander zorgpersoneel zijn dinsdag voor een eerste keer samen gekomen aan een van de Brusselse ziekenhuizen om het beleid en de onderfinanciering van de zorgsector aan te klagen. Aan het Brugmann ziekenhuis vormde een tweehonderdtal betogers een kleine stoet en lieten ze hun stem horen tegen de moeilijke werkomstandigheden die ze dagelijks ervaren.

Het ontevreden zorgpersoneel verzamelde in werkkledij, met mondmaskers en met spandoeken en slogans voor het Brugmann ziekenhuis. "Mishandelde verplegers, patiënten in gevaar", "Als we nu niet reageren, dan verdwijnen we binnenkort" of "Beschermingsmateriaal en tests, nu meteen! ", viel er te lezen op de borden die de betogers droegen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block wordt in het bijzonder geviseerd door de betogers, doordat ze een voorrad van miljoenen mondmaskers liet vernietigen.

"We hebben de afgelopen jaren al enorme besparingen doorgevoerd en wat we nu onthouden van de crisis is dat we 10.000 keer gelijk hebben wanneer we een herziening van de financiering eisen. De omkadering, de opleiding en de combinatie werk-privéleven moeten allemaal verbeteren. De huidige werkomstandigheden zijn onaanvaardbaar", vertelt Benoit Lambotte, vakbondsman bij het ACV.

Het zorgpersoneel en de vakbonden houden het niet bij deze ene actie. Morgen verzamelen ze aan het Sint-Pietersziekenhuis Instituut Jules Bordet en volgende week laten ze ook nog van zich horen op drie sites van de Irisziekenhuizen. Op 13 september roepen ze op tot een grote betoging voor de zorg in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?