Brusselse advocaten steunen migranten in Maximiliaanpark

© Ivan Put

Meerdere advocaten van de Brusselse balie stellen zich vragen bij de behandeling van migranten die vandaag in het Maximiliaanpark verblijven. Door zich burgerlijke partij te stellen willen ze de situatie aankaarten. “Er is geen enkele reden om de klachten van migranten niet ten gronde te bekijken”, aldus advocaat Vincent Lurquin.

Een maand geleden maakte Mehdi van het Burgerplatform voor de Brusselse Vluchteling zich bij BRUZZ al druk over de manier waarop de migranten in het Maximiliaanpark door de ordediensten worden behandeld.

“Het is niet ongebruikelijk dat de migranten om vijf uur ’s ochtends worden wakker getrapt of met veel lawaai uit hun slaap worden gehaald. Maar wat mij nog het meeste stoort is dat die mensen worden beroofd van hun bezittingen.”

‘Diefstallen gaan gewoon verder’
De situatie lijkt een maand later niet veel veranderd te zijn. “De diefstallen gaan, net als de ‘gespierde interventies’, gewoon verder”, zo stelt Mehdi tot zijn ongenoegen vast.

“Meer en meer migranten klagen hierover, maar de politie weigert keer op keer naar deze mensen te luisteren omdat ze geen papieren hebben. We hebben ook foto’s waarop we Net Brussel de spullen zien meenemen, al is het ons niet duidelijk wie hiervoor de opdracht geeft.”

‘Er is geen reden om niet te luisteren’
De toestand in het Maximiliaanpark is ook een aantal advocaten van de Brusselse balie niet ontgaan. Zij stelden zich vandaag burgerlijke partij in de discussie over diefstal en willen weten waarom de migranten niet gehoord worden.

“Er is geen enkele reden om de klachten van deze mensen niet ter harte te nemen louter omdat ze geen verblijfsvergunning hebben. De meesten beseffen niet dat ze hier wel degelijk over bepaalde rechten beschikken”, zo zegt advocaat Vincent Lurquin in La Capitale.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?