Brusselse bedrijven hadden in april ruim 150.000 tijdelijk werklozen

© PhotoNews
| Veel horecazaken moesten hun personeel op tijdelijke werkloosheid zetten.

In de maand april hadden Brusselse bedrijven 157.664 werknemers op tijdelijke werkloosheid staan. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening. Het aantal kan nog oplopen.

Door de coronacrisis zijn in heel wat bedrijven de activiteiten deels of volledig stilgevallen. Denk maar aan de horeca of culturele sector. Om niet over de kop te gaan, hebben de meeste van die bedrijven hun werknemers op technische werkloosheid geplaatst. Daarbij kunnen zij de werknemers tijdelijk naar huis sturen en hoeven zij hun loon niet meer te betalen. De overheid betaalt tijdens de coronacrisis 70 procent van het normale loon uit aan de werknemers. Het aanvragen van het statuut van tijdelijke werkloosheid is tijdens de coronacrisis sterk vereenvoudigd.

Veel bedrijven hebben dus gebruik gemaakt van die vereenvoudigde procedure. In heel België ging het in de maand april voorlopig om 943.876 werknemers, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Dat cijfers zal vermoedelijk nog oplopen tot 1.150.000 werknemers, zegt de RVA zelf. "Omdat de betaalstatistieken van de RVA op de tiende dag van de maand worden afgesloten, bevatten de statistieken nog niet de betalingen vanaf de 11de dag van de maand," aldus de RVA. "Die betalingen worden pas geregistreerd in de volgende indieningsmaand. Daarom zal het aantal nog oplopen."

Brusselse cijfers

In Brussel hebben voorlopig in de maand april 13.211 bedrijven gebruik gemaakt van het statuut van tijdelijke werkloosheid voor een of meerdere van hun werknemers. Daarbij werd aan 157.664 werknemers een vervangingsinkomen uitgekeerd met een totale waarde van 185.712.020 euro. Gemiddeld kreeg een Brusselse tijdelijke werkloze 1177,90 euro uitgekeerd in april.

Ter vergelijking: Brussel telde in maart 2019 – vóór de komst van het coronavirus - zo’n 5.777 tijdelijk werklozen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?